Talgupäev keskendub veeohutusele

Copy
Talgupäeval korrastatakse kodulähedasi veekogusid.
Talgupäeval korrastatakse kodulähedasi veekogusid. Foto: Pärnu Postimees

Laupäeval toimuval talgupäeval korrastatakse kodulähedasi veekogusid, sest viimastel aastatel on sagenenud veeõnnetused, kus libisetakse, komistatakse korrastamata kaldal või kukutakse katkiselt purdelt.

"Teeme ära!" talgupäev kutsub üles korrastama koduümbruse veekogusid, katkiseid kaevuluuke ning veepiirded, mis võivad olla ohuallikaks kõigile.

Talgute eesmärk on parandada inimeste kodulähedaste veekogude ja -silmade olukorda, sest nii mõnedki viimaste aastate traagilised õnnetused on juhtunud just inimeste koduümbruses.

Talgulisi kutsutakse üles mõtlema ka moodsamatele ja turvalisematele lahendustele, näiteks kastmisvett pole enam veekogust vaja käsitsi võtta, kui paigaldada sinna pump ja voolik. Mõistlik on ka üle vaadata veekogude ületamiseks mõeldud purded ja sillad ning vajadusel neid kohendada ja parandada.

Probleemi tõsidust kinnitab jätkuvalt kurb statistika: 2023. aastal hukkus Eestis veeõnnetustes 38 inimest, aasta varem oli see arv 30. Seejuures hukkus mullu veeõnnetustes traagiliselt neli last, samuti oli varasemast rohkem hukkunuid üle 61-aastaste inimeste hulgas.

Eestis on registreeritud 1052 talgut, neist 230 on veeohutuseteemalised. "Päästeamet on tegelenud veeohutuse tagamise ja parandamisega järjepidevalt, näiteks on paigaldanud veekogude äärde infotahvleid ja ohutuspüstakuid päästevahenditega. Koostöös kodanikuühenduste ja teiste asutustega saame aga veelgi rohkem kogukonna jaoks ära teha, seega kutsume üles kõiki tublisid inimesi andma oma panus turvalisema keskkonna loomiseks," rääkis päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

Lääne-Virumaal on praeguseks registreeritud 80 talgupaika. Talguid saab kirja panna talguveebis www.teemeara.ee.

Üleeestiline "Teeme ära!" talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha.

Tagasi üles