Virulasest kunstnik kudus pühitsetavad piiskopid rõivile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Piiskopimantlite hõlmadel näeb päikesevirvendust viljapõldudel, pilvi taevas ja linnatulede sära.
Piiskopimantlite hõlmadel näeb päikesevirvendust viljapõldudel, pilvi taevas ja linnatulede sära. Foto: Erik Peinar

Jüripäeval Tallinna Toomkirikus ametisse pühitsetud kolm piiskoppi – Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander, Viljandi Jaani koguduse õpetaja praost Marko Tiitus ja Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja praost Anti Toplaan – kannavad õlgadel Elnadisainis loodud mantleid. «Piiskopimantlid, stoolad ja kogu projekt on minu nelja kuu töö,» sõnas virulasest tekstiilikunstnik, Rutja küla Tenno talu perenaine Elna Kaasik.

Elna Kaasik tunnistas, et detsembri alguses saadud telefonikõne, kus talle tehti ettepanek luua piiskoppidele rõivad, oli algul ehmatav. «Aga eks ma olen harjunud keeruliste töödega, nii et hakkasin end samal õhtul kurssi viima.»

Tekstiilikunstnik rääkis, et kunagi aastatuhande vahetusel tegi ta kirikutekstiile Soome ning teema oli seega tuttav. Järvenpää kirikukoolile valmistatud albade ja stoolade näidised olid Elna Kaasikul kapis alles ning sealt hakkas mõte edasi minema. «Julgesin ette võtta selle, et tegin täiesti uue lõike stoolale,» nimetas Elna Kaasik. «See pole sirge riba, vaid vormisime kaelakaare täpselt iga mehe järgi, nii et spetsiaalne töö.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles