Hiite kuvavõistlus ootab fotosid pühapaikadest

Copy
Urvaste piirkonna üks tuntumaid vaatamisväärsusi on Tamme-Lauri tamm.
Urvaste piirkonna üks tuntumaid vaatamisväärsusi on Tamme-Lauri tamm. Foto: Arvo Meeks

Juba 17. korda toimuv hiite kuvavõistlus ootab taas fotosid ja videoid hiitest ning teistest vanades looduslikest pühapaikadest.

Võistluse eesmärk on jäädvustada ja väärtustada põliste pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit ning innustada inimesi nendega tutvuma. Kuvavõistlus toimub eesti, soome ja vene keeles ning keskendub soome-ugri rahvaste ühisele pärandile.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot, Soome auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks on välja pandud Vana-Võrumaa, Virumaa, saarte ja muud eriauhinnad. Rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu ei määrata ka sel aastal rahalisi auhindu Venemaa ega Valgevene elanikele.

Looduslikud pühapaigad on vanimad looduskaitsealad ning paljud neist on ka praegu elavas kasutuses. Looduslik pühapaik on mets, puu, kivi, veekogu, pinnavorm või maaala, mida on pühaks pidanud juba meie esivanemad. Veel loetakse pühapaikade hulka vanade matusetavadega seotud ristipuud, rannakülade titekivid, tervenduspaigad ning liukivid.

Eestis leidub hinnanguliselt 5000 ajaloolist looduslikku pühapaika, millest circa 1800 on kantud kaardile. Tuntuimad pühapaigad on Otepää Pühajärv, Suur ja Väike Taevaskoda, Kaali Pühajärv, Panga pank, Saula Siniallikad, Jägala juga, Tamme-Lauri tamm, Kuremäe hiiemägi ja Võhandu Pühajõgi. Rohkem pühapaiku leiab looduslike pühapaikade kaardilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles