Aruanne: vabatahtlikult kaitseväkke läinud noorte arv purustas rekordi

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Sõdurivande andmine 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakus.
Sõdurivande andmine 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakus. Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitseressursside amet kirjutab enda igaaastases aruandes, et kodanike kaitsetahte ja kaitsevalmiduse tõusu kinnitab eelmisel aastal vabatahtlikult ajateenistusse asunud noorte arv, mis oli kõigi aegade suurim.

Kui aastal 2022 asus vabatahtlikult ajateenistusse ligikaudu 56 protsenti noortest, siis eelmisel aastal oli soovijaid juba 61 protsenti. Kaitseressursside ameti peadirektor Anu Rannaveski sõnas, et kuigi eelmainitud arvu tõusus on oma osa ka populaarsel võimalusel ühildada ajateenistusse minek sõpruskonna ja klassiga, võib olulisi mõjutajaid olla teisigi.

Rannaveski sõnul mõjutab ajateenistuse vabatahtlikku läbimist nii kaitseväe kuvand kui ka selgitustöö ning ühiskondlik arusaam Eesti sõjalise riigikaitse ülesehitusest.

Eelolevast õppeaastast alates on kõigil gümnaasiumi riikliku õppekava alusel õppivatel gümnasistidel kohustuslik läbida riigikaitseõpetuse õppeaine. Riigikaitseõpetuse kohustuslikuks muutmisega uuendati samuti õpiväljundeid ning hakati välja töötama uut ja veelgi haaravama sisuga õpikut.

"Noorte soov on omandada riigikaitseõpetuse tundide käigus uusi oskusi ning saada paremat ettevalmistust ajateenistuseks," rääkis Rannaveski. "Hästi korraldatud ja põnevad riigikaitseõpetuse tunnid tõstavad samuti õpilaste motivatsiooni asuda keskkooli järgselt vabatahtlikult ajateenistusse."

Märkimisväärne on ka eelmisel aastal tegevteenistusse värvatavate hulk, mis on taas läbi aegade kõige kõrgem. Kui aastatel 2018–2022 asus teenistusse keskmiselt 364 tegevväelast aastas, siis eelmisel aastal toimus silmnähtav kasv ja teenistusse tuli 543 tegevväelast.

Möödunud aasta tõi tulevastele ajateenijatele ka erisuguseid uusi hüvitisi. Muu hulgas hakati ajateenijatele maksma juhiloa omamise eest 1000-eurost toetust. Juhtimisõiguse eest hüvitise maksmine tõstis nende noorte arvu, kel olid juhiluba juba ajateenistusse asudes. See andis omakorda kaitseväele võimaluse kasutada väljaõppeks vajalikku aega veelgi otstarbekamalt ning panna kiiremini fookus vajalike kõrgemate kategooriate juhtimisõiguse õppe andmisele.

Kokku maksti eelneval aastal toetust 1580 isikule – kogusummas 1,58 miljonit eurot. Samuti hakati hüvitama eluasemelaenu intressi nendele ajateenijatele, kes on võtnud eluasemelaenu endale maja, korteri või maatüki soetamiseks. Intresside hüvitist makstakse ajateenistuse perioodil igas kuus. Eelmisel aastal maksti eluasemelaenu intresside ulatuses hüvitist 19 ajateenijale, kokku 31 613 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles