Juhtkiri: jäätmekeskuse põlengu järelkaja

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Prügi ootamatu süttimine Rakvere jäätmekeskuses paneb mõtlema, kelle hooletusest tulekahju ikkagi tekkis. Kas tõmbas keegi jäätmeid platsile viies suitsu, tekkis lühis mõnes äraantavas elektroonikaseadmes või toimis päikesekiiri koondava läätsena pudel prügihunnikus.

Kui koduses majapidamises ei teki ohtlikke jääke korraga ülearu palju, siis jäätmekeskuses on kogused tööstuslikud. Ained, mis muutuvad omavahel kokku puutudes aktiivseks, võivad endaga kaasa tuua ka mürkgaaside ning suurema koguse soojuse eraldumise. Viimane neist võib lõkkele aluse panna küll.

Segaolmejäätmete hunnikut vaadates võib näha, et sinna satub valimatult igasugust kraami, mille tõttu on jäätmetel ka üsna suur kütteväärtus. Tubli taaskasutuse korral ilmselt see nii aga poleks.

Samamoodi on kummastav, et inimesed üritavad äraantavate jäätmete sekka erinevaid asju peita ja prügist priilt lahti saada. Sortimise eest saab aga kodanik ise hea seista ja peabki seda tegema. Paraku on ka neid, kes siiani oma prügi metsa alla viivad nagu vanadel aegadel.

Ained, mis muutuvad omavahel kokku puutudes aktiivseks, võivad endaga kaasa tuua ka mürkgaaside ning suurema koguse soojuse eraldumise.


Prügi sortimine võiks olla sama iseenesestmõistetav kui kätepesu enne söömist ja pärast tualetis käimist. Samuti kui Rakvere jäätmekeskuses, võib hooletult ühte hunnikusse heidetud prügi süttida ka kodus või suvilas. Soojal päeval paistab päike läbi klaaspudeli ning süütab kevadiselt krõbekuiva kulu või silma alt ära visatud riidehilbu.

Nüüd, kui kahju on juba sündinud, peaks tähelepanu keskenduma eeskätt sellele, kuidas niisuguseid olukordi tulevikus ära hoida. Ideaalseid lahendusi ei ole. Alati jääb võimalus, et ka hea väljaõppe ja kiire reageerimise korral tekib suur kahju. Loodetavasti suudab jäätmekeskus koostöös päästeametiga siiski senisest tõhusamalt tegutseda, sest põlev prügi pole lihtsalt lõke, vaid sealt lenduvad hingemattev suits ja mürgised aurud võivad piirkonna inimestele kaasa tuua väiksema või suurema terviserikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles