Puust ja punaseks Kuidas valitakse suvesaundi?

Mart Rauba
Copy
"Virumaa Suvesaund 2023": kontsert Art Café hoovis.
"Virumaa Suvesaund 2023": kontsert Art Café hoovis. Foto: Marianne Loorents

Neljandat aastat korraldatava suvesaundi konkursi tingimustega saab tutvuda kampaanialehel, kus käib ka lugude esitamine. Siiski võivad tihe reeglistik, erinevate auhindade saaja ja eriti just peavõitja selgitamine jätta õhku küsimusi. Teeme nüüd asjad selgeks, puust ja punaselt.

Alates 2021. aastast toimuv Virumaa Suvesaund on regionaalne konkurss, kus võistlevad muusikapalad, mille loojatel on tugev side Lääne-Virumaaga. Maakonnalehe korraldatav võistlus ei laiene paraku Ida-Virumaale.

Lugude saatmine kestab konkursi väljakuulutamisest märtsi keskel kuni mai keskpaigani. Seda, kas saadetud lugu ka võistlema lastakse, otsustab korraldajatest koosnev eelžürii. Lisaks regionaalsusele on olulisemateks tingimusteks pala originaalsus ja värskus (lugu ei tohi olla avalikustatud enne konkursi väljakuulutamist). Oodatud on sõnadega või instrumentaalsed palad kõikides žanrites.

Kuna lood, mis eelžürii on võistlema lubanud, koondatakse YouTube‘i esitusloendisse, võib võistluslool olla ka video, kuid see pole vajalik. Konkursil võistlevad muusikapalad/laulud, mitte videod.

YouTube‘i esitusloend muutub avalikuks kohe, kui sinna on lisatud kümme lugu. Kuni konkursi lõpuni on lood järjestatud konkursile saatmise aja järgi. Seega on tark panna oma lugu teele juba varakult – nõnda on see loendis ülevalpool. Pärast auhinnagalat muudetakse lugude järjestust loendis vastavalt lõppedetabelile. Möödunud aastate loendid (2021, 2022 ja 2023) jäävad kuulatavaks ka pärast konkursi lõppu.

Hääletamine ja auhinnad

Mai keskpaigast mai lõpuni toimub kampaanialehel veebipõhine rahvahääletus, mis selgitab rahva lemmiku tiitli saaja. Kusjuures ühelt IP-aadressilt on iga 24 tunni jooksul võimalik anda igale loole ainult üks hääl. Et koguda palju kuulajate hääli, tuleks artistidel teha ka hoogsalt promo oma sotsiaalmeedias, et kõik enda fännid mobiliseerida.

Peavõitja (tiitel "Virumaa suvesaund" + auhinnaraha 500 €) selgub natuke keerukama punktisüsteemi abil. Rahvahääletusel kogutud 100 häält võrduvad 1 punktiga lõpphääletusel. Samal ajal rahvahääletusega kuulab lugusid aga žürii, mille kaheksa liiget on igal aastal erinevad. Žürii iga liige valib lugude seast oma lemmikud ning koostab isikliku top-7, andes lugudele punkte järgmiselt:

7. koht = 1 punkt;

6. koht = 2 punkti;

5. koht = 3 punkti;

4. koht = 4 punkti;

3. koht = 5 punkti;

2. koht = 6 punkti;

1. koht = 7 punkti.

Peavõitja selgitamisel on žürii punktidel rahva häältest suurem võim, kuid oma osa annab kindlasti ka rahvas. Tänavu kuuluvad Suvesaundi žüriisse Peep Veedla, Kohver, Heleza, Laura Niils, Sten-Olle Moldau, Hälis Rünk, Risto Mõtus ehk Madox ja Tuuli Pruul.

Lisaks on neli eriauhinda: Rakvere linna eriauhind "Hooandja", Rakvere teatri eriauhind parima karakteriga loole, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu auhind Viru vägevaimale loole ja Ukulele suvebaari eriauhind parimale suveloole. Eriauhindade võitjad valivad Suvesaundi partnerid suletud uste taga. 

Kõik võitjad selguvad Rakvere linna päevade laupäeval toimuval auhinnagalal, millele eelneb kontsert, kus astuvad üles selleks kutse saanud Suvesaundil osalenud artistid. Tänavu toimuvad kontsert ja auhinnagala 8. juunil Rakvere linna kultuurilaval Rahvaaias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles