Tapale parkis ratastel sõjamuuseum

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Ratastel sõjamuuseum toob 20. sajandi sõjaajaloo koduuksele.
Ratastel sõjamuuseum toob 20. sajandi sõjaajaloo koduuksele. Foto: Sandra Niinepuu, Eesti Sõjamuuseum

8. maist saab Tapa kultuurikeskuse parklas tutvuda Eesti sõjamuuseumi värskelt valminud rändnäitusega 20. sajandi sõjaajaloost.

Eesti sõjamuuseum hakkab tänavu suvel paiknema üle Eesti, sest valminud on ratastel sõjamuuseum, mis annab ülevaate Eesti 20. sajandi sõjaajaloost, käsitledes I maailmasõda, vabadussõda, Eesti riigikaitset sõdadevahelisel perioodil, II maailmasõda ja kaitseväge pärast iseseisvuse taastamist.

Rändnäitus paikneb selleks spetsiaalselt kohandatud merekonteineris, mida saab hõlpsasti transportida. Välispinda katavad tekst ja pildid, konteineri sisu on täielikult esemete päralt. Vitriine täidavad vormid, relvad, varustus ja sõjatehnika mudelid.

"Rändnäituse mõte on, et muuseumisse tulekuks ei pea tingimata kuhugi kaugele sõitma, vaid muuseum võib ise külla tulla," ütles Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. Tema sõnul on sõjamuuseum ratastel omamoodi jätk väga menukaks osutunud soomusrongile nr 7 "Wabadus, mis sõitis mööda Eesti ja isegi Läti raudteesid 2019. aastal. "Meie ajaloost tingituna on terve Eesti omamoodi suur sõjamuuseum," rääkis Lill ja lisas: "Näitusega loodame kaasa aidata nii ajaloo paremale mõistmisele kui tahtele olla valmis vajadusel Eestit kaitsma."

Tapalt liigub näitus edasi Vaivara Sinimägede muuseumi õuele. Võidupühal leiab ratastel sõjamuuseumi Narvast, kus toimub tänavune võidupüha paraad. Alates juuli keskpaigast veereb sõjamuuseum Lõuna-Eestisse, peatudes igas linnas paar nädalat.

Tapal on näitus avatud iga päev kella 11–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles