Rakveres saab näha taimeillustratsioone Hispaania ekspeditsioonidelt

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Taimeillustratsioonid tutvustavad eksootilisi iludusi.
Taimeillustratsioonid tutvustavad eksootilisi iludusi. Foto: Rakvere kultuurikeskus

Rakvere kultuurikeskuses on avatud näitus "Taimeillustratsioone Hispaania ekspeditsioonidelt". Vaadata saab taimeillustratsioone Hispaania kuninglikelt botaanikaekspeditsioonidelt Peruu asekuningriiki ja Uus-Granada asekuningriiki 18. ja 19. sajandi vahetusel. Välja on pandud detailsed joonistused taimedest, mis avastati teadusekspeditsioonide käigus. Illustratsioonid on osa Madridi kuningliku botaanikaaia kollektsioonist.

Hispaania alustatud teadusprogrammi raames korraldati 18. sajandi teisel poolel Ameerika looduse uurimiseks Lõuna-Ameerika osadesse seitse uurimisretke, mille eesmärgiks oli kirjeldada, üles joonistada ja koostada herbaariumid avastatud taimedest nende bioloogilises mitmekesisuses. Hispaania botaanikud ja kunstnikud, kes võtsid reisidest osa, lõid erakordsed käsikirjade kollektsioonid, jooniste ja herbaariumide kogud, mida tänaseni säilitatakse Madridi kuninglikus botaanikaaias.  

Hispaania teadusekspeditsioonidel osalenud kunstnike loodud illustratsioonide kogud moodustavad ainulaadse botaanilise pärandi, millel on nii teaduslik kui ka kunstiline, ajalooline ja kultuuriline väärtus. On ju taimed mõnel juhul nüüdseks välja surnud ja ainus tõend nende kunagisest olemasolust on just need illustratsioonid, mis on tehtud rohkem kui kaks sajandit tagasi. 2010. aastal kanti need UNESCO Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkonna maailma mälu registrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles