Näitus toob rambivalgusesse Eesti teatriarhitektuuri

Copy
Hetk ajaloost: Rakvere teater pargi poolt.
Hetk ajaloost: Rakvere teater pargi poolt. Foto: Virumaa Teataja

Tallinnas Eesti arhitektuurimuuseumis avaneb reedel, 17. mail näitus «Eesti teatrimajad», mis toob rambivalgusesse Eesti teatriarhitektuuri – alustades kaskedega ehitud küünidest 19. sajandi alguses ja lõpetades praeguste teatrimajade projektidega. Käsitlemist leiab ka Rakvere teatrimaja lugu.

Eesti teatrimaju vaadeldakse arhitektuuriajaloo kontekstis siinsetest 200 aasta tagustest saksa teatritest kuni Estonia juurdeehitise kavandamise ning Linnateatri ehituseni välja.

Näituse kuraatori arhitektuuriteadlase Karin Hallas-Murula sõnul jääb arhitektuur oma füüsilisuses alati oma aega, teater seevastu otsib jätkuvalt sidet pidevalt muutuva kaasajaga. Teatrimajad ei saagi kunagi valmis: põlemised ja purustused on traagilised, kuid pärast seda on sündinud uued saalid ja uued teatrid. Teatrihooneid on ajendanud pidevalt ümber ehitama ja täiustama näitekunsti ja teatritehnika areng. «Vaadates täna 1910. aastatel ehitatud teatris 18. sajandi etendust, oleme me korraga nii 2024. aastas kui ka 1910. aastas ja 18. sajandis,» lausus Hallas-Murula.

Tagasi üles