Vanametalli kokkuost muudab roostes naelad rahaks

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Uute metallimaakide kaevandamine ja kasutuselevõtt on umbes 95 protsenti kulukam kui vanaraua töötlemine.
Uute metallimaakide kaevandamine ja kasutuselevõtt on umbes 95 protsenti kulukam kui vanaraua töötlemine. Foto: Marko Saarm

Suurpuhastus aitab tihtipeale mõista, et kuuri on varanduse kõrvale tõepoolest kogunenud liiga palju kola ja vanarauda. Paljud lükkavad naelakuhja koomale ja ootavad metallile paremat hinda, kuid kavalamad ei jäta rauda roostele pureda ning viivad selle paraja tasu eest kokkuostu.

Käes on vanarauast vabanemise tippaeg ja Metruna Rakvere vanametalli vastuvõtus käib päevas keskmiselt 20–40 klienti. Kindlasti pole igaüks metalli kokkuostu sattunud ning mõni võib arvata, et iga mutter ja seib tuleb eraldi sortida. Vanaraua peab küll oma jõuga kokkuostu saama, kuid see sorditakse kohapeal. "Ega inimene ei peagi kõike teadma ning kohapeal sorteeritakse kategooriate järgi, vastavalt materjalile ja paksusele," rääkis Metruna OÜ metalli vastuvõtja ja operaator Ivo Aasa.

"Inimesed toovad vanametalli kokkuostu põhimõtteliselt kõike, mida metallist tehakse, kasvõi täis kassikonserve või jogurtikaasi," ütles Aasa muiates ning lisas, et kunagi üks vanahärra kogus kastide kaupa tabletiümbriseid, kuid kahjuks oli seal alumiiniumi vähem kui protsent ja sellega ta rikkaks ei saanud. Ta meenutas, et ükskord on toodud isegi alumiiniumpott koos makaronidega. "Ilmselt, et paremat hinda saada," arvas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles