Rakvere linn ja vald suhtuvad "elektroonilistesse" volikogu istungitesse täiesti erinevalt

Copy
2016. aastal soetatud Rakvere linnavolikogu töölaud maksis 30 000 eurot, aga volikogu istungid toimuvad selle taga nagu vanasti – saadik peab füüsiliselt kohal olema ja veebirakenduste kaudu ta osaleda ega hääletada ei saa.
2016. aastal soetatud Rakvere linnavolikogu töölaud maksis 30 000 eurot, aga volikogu istungid toimuvad selle taga nagu vanasti – saadik peab füüsiliselt kohal olema ja veebirakenduste kaudu ta osaleda ega hääletada ei saa. Foto: Marianne Loorents

Kaks viimast Rakvere linnavolikogu istungit on toimunud pooltühjas saalis – kõigepealt puudus istungilt palju koalitsiooni kuuluvaid saadikuid ja opositsioonil õnnestus päevakord kinnitamata jätta, mis tähendas ühtlasi istungi ärajäämist.

Järgmiselt, erakorraliselt istungilt puudus opositsioon täies koosseisus. Kuigi mõlemal juhul polnud osa saadikuid ilmselt tahtlikult kohale ilmunud, tekib siiski küsimus – miks ei üritatud linnavolikogu istungit pidada nii-öelda elektrooniliselt, kus füüsiliselt kohal mitteolevad saadikud osalenuks mõne veebirakenduse vahendusel? Näiteks Rakvere, Tapa ja Haljala vallavolikogu istungitel kasutatakse sellist võimalust aktiivselt ning veebirakenduse Teams abil toimuvad mitte ainult arutelud, vaid ka hääletused ning seda viimast väga olulistes ja põhimõttelistes küsimustes.

Kui Rakvere linnavolikogule soetati 2016. aasta alguses 30 000 eurot maksnud töölaud, viskasid irvhambad nalja, et sellise lauaga pole volinikke vajagi, sest elektroonikat ja nüüdisaegseid lahendusi täis laud oskab ise istungi maha pidada ja otsuseid teha. Praegu on aga tõsiasi see, et isegi kõigile kättesaadavat Teamsi pole istungitel abiks võetud, kuigi videopildi arvutiekraani ees istuvast saadikust saaks soovi korral volikoguruumi elektroonilisele ekraanile kuvada.

Tagasi üles