Looduskaitsekuul saab tublisti matkata

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Loodusesõpradel jagub tegemisi Oandu metsades.
Loodusesõpradel jagub tegemisi Oandu metsades. Foto: Anneli Palo

Käimas on loodusele tehtud kahju heastamisele pühendatud looduskaitsekuu, mille teema on "Toome looduse tagasi". Looduskaitsekuu ettevõtmistes saab osaleda mitmel pool Lääne-Virumaal. 

Lääne-Virumaal leiab 18. mail aset looduskaitsekuu matk Lahemaa rahvuspargis "Tsitre linnud, lilled ja liblikad", kus retkejuht tutvustab linde, puid ja kevadlillede poolest rikast taimestikku ning Tsitre pika ajalooga seotud lugusid. 25. mail toimuval Lahemaa piknikupäeva sisustavad matk ja piknik Vergi looduse ning lugudega, rattaretk Pärispea poolsaare külades, rattasõit piknikuga Valgejõel, parkidepäeva matk Tsitres ja muud ettevõtmised.

26. mail uudistatakse metsa kevadist toidusahvrit jalutuskäigul Oandu Taimetarga rajal ja ümberkaudsetes metsades, kus saab teada, mida kohe põske pista või millest looduslähedast einet valmistada. Samal päeval toimub Mustojal matk "Beebiga luurel".

ÜRO on kuulutanud praeguse kümnendi maailmas looduse taastamise kümnendiks, kus lisaks kaitsele pööratakse aktiivset tähelepanu neile teguritele, mis ökosüsteeme ja liike on kahjustanud või seda jätkuvalt teevad. Looduskaitsekuul keskendutakse Eestis loodusele tekitatud kahju leevendamise võimaluste tutvustamisele, looduse taastamisele. 

Eestis on aidanud ökosüsteemide ja liikide seisundit parandada pärandniitude taastamine ja hooldus, kahjustatud soode ja märgalade looduslikkuse taastamine, jõgedel paisude eemaldamine. Olulisi samme on astutud ka juttselg-kärnkonna ehk kõre, euroopa naaritsa ja ebapärlikarbi elupaikade taastamisel. 

Traditsiooniliselt toimub looduskaitsekuul ohtralt loodusega seotud ettevõtmisi. Ülevaate toimuvast saab nii keskkonnaameti kodulehelt kui ka keskkonnaportaalist.

Looduskaitsekuusse mahub ka muuseumiöö 18. mail. 5.–15. juunil toimub Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia eestvedamisel taas loodusfestival, mille käigus leiab aset ka üleeestiline loodusvaatluste maraton.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles