Rakvere kesklinnas on avatud välinäitus Rakvere linna plaanidest

Kärt Devaney
Copy
Pildil on Rakvere linna plaan 1901. aastast.
Pildil on Rakvere linna plaan 1901. aastast. Foto: Toomas Tuul

Rahvusvaheliseks muuseumipäevaks, 18. maiks avas Virumaa Muuseumid välinäituse «Rakvere linnulennult. Linna lugu kaartidel». Näitus on alates 18. maist kuni 13. oktoobrini üleval Tsentrumi ja Turu kaubamaja vahelisel jalakäijate promenaadil. Näitus on valminud Rakvere linnavalitsuse toetusel.

Näitus «Rakvere linnulennult» heidab pilgu linna ajalukku kaartide ja plaanide abil, mis on läbi aegade koostatud praktilistel eesmärkidel ning seotud sõjanduse, merenduse ja haldusega. Enamik näitusel kasutatud kaartidest pärinevad rahvusarhiivi ajalooarhiivist ja Virumaa Muuseumide kogust.

Rakvere linna sünd ja areng on seotud asendiga maanteede ristumiskohas – siitkaudu kulges kaubatee Tallinnast Narva ja Toolse sadamast Tartusse, Paidesse ja Viljandisse. Varasemad asustusjäljed praegusel teatrimäel ja Pika tänava piirkonnas pärinevad juba muinasajast. Kõige vanemad pildid Rakvere linnast pärinevad 1560. aastatest. Need on fantaasiarikkad joonistused Vene tsaari Ivan IV poegade jaoks mõeldud ajalooülevaatest. Esimesed enam-vähem realistlikud joonistused ja linnaplaanid pärinevad 17. sajandist. Erilist hoogu sai linnaplaanide koostamine ajal, mil Rakvere sai kreisilinna staatuse – 1783. aastal.

Näitusel vaadeldakse Rakvere arengut 17. sajandist teise maailmasõjani. Ehkki meie pilku suunab toonaste kaarditegijate ja -tellijate vaatenurk, saab ülevaate, kui vähe või palju on säilinud omaaegsest linnast tänapäeval ning mil moel on linn arenenud.

Rakvere linna päevade ajal, 7. juunil kell 17.30 toimub näituse kuraatorituur, mida juhib muuseumi vanemteadur Uno Trumm.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles