Pööningult tulid päevavalgele Virumaa Teataja 1930-ndate jutulisad

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Pööningult tulid välja vanad Virumaa Teataja jutulisad.
Pööningult tulid välja vanad Virumaa Teataja jutulisad. Foto: Ain Liiva

Marko Mones ja Kai Luik hakkasid koristama ühe Pikaristi külas asuva vana talumaja pööningut ja sattusid seal kummalistele trükistele, mis lähemal uurimisel osutusid Virumaa Teataja "taskukrimkadeks" aastatest 1932–1939.

Mones ja Luik ei tea, kuidas ja kelle käest sellised asjad maja pööningule võisid sattuda, sest talu, mille pööningut nad koristasid, on nende sõnul omanikke vahetanud ja sellest, kes seal 1930-ndatel elada võis, neil aimu ei ole. "Hakkasime pööningut koristama ja siis need silma jäid," lausus Kai Luik. "Saime aru, et need pakikesed on mingit moodi Virumaa Teatajaga seotud, osad on veel vanaaegses trükikirjaski, ja otsustasime teile toimetusse tuua."

​Viis "ühikut" olid kõik püüdlikult pakitud ruudulisse paberisse, neist kaks veel nöörigagi kinni seotud. Osale pakikestele oli korraliku käekirjaga peale kirjutatud lause, mis tähistab sisuks oleva kirjutise pealkirja, ja osale oli sama korralikult kirjutatud "Loetud".

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles