Virumaa 95 kodu saab tuleohutumaks

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Enamasti tehakse korda ahjud, pliidid ja korstnad, et tagada kodudes tuleohutus.
Enamasti tehakse korda ahjud, pliidid ja korstnad, et tagada kodudes tuleohutus. Foto: Ida päästekeskus

Ida- ja Lääne-Virumaal parandab päästeamet koostöös omavalitsustega sellel aastal kokku 95 kodu kütte- ja elektrisüsteeme, et tagada tuleohutu elukeskkond.

Korda tehakse 36 kodu küttesüsteem, elektrisüsteem parandatakse 25 kodus ja mõlemad saavad korda 21 kodus, 10 kodus vahetatakse gaasiveesoojendi ning kolmes vahetatakse nii gaasiveesoojendi kui ka renoveeritakse elektrisüsteem. 

"Igas viiendas kodus, milles füüsiline keskkond tuleohutuks tehakse, elavad ka lapsed, ligemale pooltes üksi elav eakas. Ülejäänud kodudes elavad erivajaduse tõttu abi vajavad täiskasvanud," rääkis Ida päästekeskuse ennetuspartner Liina Järvi. Ta tõi esile, et üha enam märgatakse inimesi, kes ise erinevatel põhjustel abi küsima ei tule, kuid seda väga vajavad. Päästjad on tänulikud kõikidele märkajatele ning abivajajatest teatajatele.

Päästeameti, siseministeeriumi ja kohalike omavalitsuste ühise üleeestilise projekti eesmärk on tuleohutumaks muuta kodud, mille elanikud end ise aidata ei saa: lasterikkad pered, üksi elavad eakad ja puuetega inimesed. Abisaajad valivad koostöös välja kohalikud omavalitsused ja päästeamet. Projektiga on liitunud sarnaselt eelmise aastaga kõik kahe maakonna omavalitsused. Kodude tuleohutuse projekti töödeks on 2024. aastal ameti toetuse suurus 270 000 eurot, millele omavalitused lisavad üle 60 000 euro. Eelmisel aastal oli riigipoolne toetussumma 235 000 eurot. Päästeamet jätkab 2018. aastal alguse saanud projekti vähemalt aastani 2026.

2023. aastal tehti Ida-Virumaal korda 18 kodu küttesüsteem, elektrisüsteem parandati 21 kodus ja mõlemad said korda kolmes kodus, lisaks sai neli kodu uue gaasiveesoojendi. Lääne-Virumaal sai eelmisel aastal küttesüsteem korda 28 kodus, elektrisüsteem kuues ja mõlemad viies kodus.

Eluhoonete, ka hukkunutega tulekahjud on Ida-Virumaal alguse saanud kõige enam hooletust suitsetamisest ning elektriseadmete ja elektripaigaldiste riketest, Lääne-Virumaal jätkuvalt peamiselt küttesüsteemidest ja nende kasutusest. Kodu tuleohutuse kohta nõu saamiseks võib kutsuda päästjad endale koju, helistades riigiinfo telefonil 1247, millel vastatakse ööpäev läbi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles