"VIRUMAA SUVESAUND 2024" Lähemalt võistluslugudest

Copy
Virumaa Suvesaund 2024 võistlustulle astub 17 lugu.
Virumaa Suvesaund 2024 võistlustulle astub 17 lugu. Foto: Kollaaž/Toomas Erapart

Neljandal suvesaundi konkursil võtavad mõõtu 17 värsket muusikapala Lääne-Virumaalt. Esmalt rahva häälte, seejärel žürii punktide nimel. Kokkuvõttes 500-eurose auhinnaraha, au ja kuulsuse nimel. Kes mida saab, on vara öelda. Vaatame seni lähemalt, kes tänavu võistlevad.

Rahvahääletus kestab 30. maini kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Kõiki lugusid saab kuulata järjest ühest YouTube‘i esitusloendist.

Vesikas.
Vesikas. Foto: Kaarel Langemets

1. Vesikas – "Hetk omaette" (feat. Kain)

Suvesaundi pleilisti otsa teeb lahti Kadrina-Kihlevere-Tallinna kombo. Ehk siis alati rahulikult voolava muusikaga räppar Vesikas, kes on haaranud seekord biidi pealinna produtsendilt SulevYolt ning kutsunud refrääni lõõritama kodukandi hõbekõri Kaini. Tulemuseks on lugu, mis ei saagi kõlada teistmoodi kui väga rahulikult.

Muhedad, soojad ja väikeste vimkadega varustatud laulusõnad on miski, mida oleme harjunud Vesikalt kuulma. Seevastu Kain, kes tavaliselt laulab inglise keeles, teeb hüppe mugavustsoonist välja ja esitab sulaselges emakeeles refrääni, mille kõla kirjeldamiseks võiks luua lausa uue mõiste – lounge-kabaree.

Aga tõsi ta on, et hetki omaette on vaja kõigil.

Ra Kurss.
Ra Kurss. Foto: Erakogu

2. Ra Kurss – "Kevadtrummid"

Rakvere räppar, kunstnik ja tätoveerija Raimond Kukuškin, artistinimega Ra Kurss, on räppinud enam kui 17 aastat, sealjuures nii vene kui ka eesti keeles. Kerge aktsent on selles žanris ainult plussiks – praeguseks vägagi tõestatud fakt!

Värskes palas on mees võtnud müstiku rolli, lööb kevadises metsas trummi ja laulab oodi loodusele. Tulemus on vähemasti sama elujaatav kui tema 2021. aastal Suvesaundile esitatud reggae-räpilugu "Kõik on hää". Tänavu kaks korda kiiremini ehk drum and bass‘i tempos mütsuva "Kevadtrummide" taga on ikka sama produtsent Josh Jay.

Pala tekitas vähemalt ühes eelžürii liikmes janu vahtramahla järele.

Snake ice beats.
Snake ice beats. Foto: Erakogu

3. Snake Ice Beats – "Something to Win"

Produtsendinime Snake Ice Beats taga seisab Rakvere mees Andre Põldma, kes on muusikat teinud alates 2016. aastast. Sama aasta lõpus lendas ta Londonisse, et õppida kolm kuud muusika produtseerimist sealses SubBass Academys.

Enda suurimaks muusikaliseks eeskujuks nimetab 29-aastane Põldma superstaar-produtsenti Aviciid, ent suuri mõjutusi on pakkunud ka Hardwelli, Martin Garrixi ja Tiesto muusika.

Mees usub, et tema suurimad saavutused on alles ees, kuid praegu on ülilahe näiteks see, kui TikToki videotele tema muusikat külge pannakse.

Madz.
Madz. Foto: Ai

4. Madz – "Loodus ja laamad" (feat. Luup & Mementõ)

Suvesaundi pleilisti esimene ots sisaldab päris palju räppi, seda aga väga erinevates vormides. Pala "Loodus ja laamad" katab ilusti selle poprokilikuma suuna. Kohe alguses serveeritakse kuulajale naturaalsete pillide kõla ja melanhoolne, kuid kiirelt kummitava hakkav refrään, mis läheb sujuvalt üle meloodiliseks räpisalmiks. Peategelaseks on siin tänavuse konkursi ainus naisräppar Madz, sõna saavad aga ka mehed Luup ja Mementõ. Kusjuures vabal ajal Harley Davidsoni sadulas gaasi andva Madzi jaoks on lauluoskus muusika loomise juures vajalik essents, aga mitte põhiline.

Lugu räägib hingerahust, kevadpäikesest, looduse värskusest ning armastuse võlust ja valust.

Lisett Kulmats.
Lisett Kulmats. Foto: Erakogu

5. Lisett Kulmats – "See on teel" 

Noor rakverelanna Lisett Kulmats lõpetab kooli alles järgmisel kevadel, kuid on juba mitu aastat teinud edukat modellikarjääri. Muusikaga alustas ta veelgi varem, on laulnud Rakvere muusikakooli laulustuudios, WAF laulukoolis ning mitmes kooris. Seitsmeaastaselt jõudis ta "Laulukarusselli" võistlusel televooru. Hiljuti nägime teda telesaates "Ma näen su häält".

Suvesaundil võistleb aga Lisett Kulmatsi päris esimene salvestatud soololugu, mis kutsub kuulajaid üles unistama kevadest, armastusest ja paremast homsest.

Intensiivse EDM-pala "See on teel" muusika on teinud kunagise menubändi D Gän liige Terko Jakobson.

Aurelia Ilves.
Aurelia Ilves. Foto: Erakogu

6. Aurelia Ilves – "Against the Tide"

Tänavusest nimekirjast leiame lausa mitu noort muusikut, kes väidetavalt esitasid võistlema oma esimese ametlikult ilmunud loo. Nende seas on Aurelia Ilves, kes on sündinud Rakveres, kuid on alates neljandast eluaastast elanud Inglismaal. 19-aastane laulja, laulukirjutaja ja produtsent õpib praegu muusikaproduktsiooni Londoni kaasaegse muusika kolledžis.

Tiheda sisuga pala "Against the Tide" sõnad on kirjutanud lauljatar ise. Need räägivad ängistavast konkurentsist popmuusikas ja omaenda näo säilitamisest püüdlusel populaarsuse poole.

Onkel Jonkel.
Onkel Jonkel. Foto: Jürgen Joost

7. Onkel Jonkel – "Surfavad pingviinid"

Onkel Jonkel on tagasi. 2022. aastal võitsid mehed suvesaundi konkursi looga "Nostalgia". Vahepeal ilmutasid nad ühe lühialbumi ning alles hiljuti oma esimese täispika albumi "Kiviaeg". Viimaselt pärineb ka nende tänavune võistluslugu "Surfavad pingviinid".

Emakeelne niši-issi-indirokk, ütlevad Viljandis resideeruvad jonkelid ise oma muusika kohta. Tempokas indie-rokis on kahtlemata midagi väga suvist. Pingviine tegelikult ei ole, aga rapsipõldude vahel tolmusel teel kimav hipibuss on küll.

Culpas. 
Culpas. Foto: Erakogu

8. Culpas – "Lindprii"

Kõigil senistel Suvesaundidel osalenud räppar Culpas räägib vabadusest, reeglitest ja muust oma palas "Lindprii". Teeb seda veidi mõtlikult ja muusika voolab täpselt nii rahulikult, et panna nõksuma pea ning lukustada pilk taevasse. Sinna, kus üksikud kiudpilved ootavad tuult, et tuleviku suunas liikuda.

Culpas leiab, et lugu räägib meist kõigist, sest meie hing ei allu ühelegi kehtestatud reeglile ega kuulu kuskile mujale kui ainult meile endale.

Biidi autoriks on konkursil varemgi osalenud produtsent $uurpoi$, kulisside taga toimetas ka Sixten Leemets.

Donpedro_estonia & Silver Piiroja.
Donpedro_estonia & Silver Piiroja. Foto: Erlend Staub

9. donpedro_estonia & Silver Piiroja – "Olla vaba"

Teist aastat järjest osalev donpedro_estonia räpib samuti vabadusest, veidi dramaatilisemalt. Kutsus ta kampa ka noore laulja Silver Piiroja, kelle hingestatud refrään muudab niigi emotsionaalse loo veel emotsionaalsemaks. Kindlasti võib "Olla vaba" kuulamine tekitada osal ihule kananaha, kindlasti paljud räppmuusikast just seda otsivadki.

Donpedro pole aastaga ka vähem huvitavaks tegelaseks muutunud. Meenutagem, et ta on aastaid mänginud Londoni Filharmooniaorkestris tšellot, treeninud ennast ja teisi Tai poksis ning peab praegu Rakveres hoopis barberi ametit. Tundub, et kui mees midagi juba endale pähe võtab, siis ei ole võimalik teda peatada. Mis saab näiteks siis, kui ta võtab nõuks võita tänavune suvesaundi konkurss?

Qaribou.
Qaribou. Foto: Erakogu

10. Qaribou – "Envy, greed, etc."

Kui südasuvel põllu servale pikali heita ja silmad sulgeda, võivad peagi hägusemaks muutuda kõik tajud. Aga mõnus on ikka. Just niisugune rammestuse-lõõgastuse piirimail asuv tunne tekib, kui kuulata selle konkursi kõige lühemat instrumentaalpala "Envy, greed, etc.". Ja see on täitsa okei. Suvepuhkusel on ju aega enese jaoks, miks mitte siis korraks see aeg võtta ja mõelda selgeks ka tunded, nagu kadedus ja ahnus.

Eksootilise artistinime taga seisab 17-aastane Jüri Leemets Kadrinast, kel melomaani omadused juba lastetoast kaasa antud. Inspiratsiooni ammutab ta muu hulgas slowcore‘ist ja shoegaze‘ist.

krackmane.
krackmane. Foto: Erakogu

11. Krackmane – "Lost Your Shot"

Artistinime Krackmane taha peitub 17-aastane Silver Sard Rakverest.

2021. aastal hakkas ta avastama musaprogrammi Ableton Live eesmärgiga produtseerida ise head house-muusikat. Selleks inspireerisid teda välismaised produtsendid Gum.mp3 ja Dazegxd, kelle muusika avastas noormees arvutimängust "Night-Runners".

Suvesaundile esitatud instrumentaalpala "Lost Your Shot" on üsna minimalistlik 4 x 4 tiksumine, mõnede UK garage‘i breikide ja 90-ndate süntidega, millest õigel hetkel võibki täitsa piisata.

Huiabella Fantastica.
Huiabella Fantastica. Foto: Erakogu

12. Huiabella Fantastica – "Kevad"

Neile, kelle jaoks disko pole teps mitte oluline, on tänavuses pleilistis ka üks ehtne punklugu. Kusjuures, loo sõnad on kõvasti inspireeritud kõikide linnade kevadetest, sealhulgas kevadisest Rakverest, toonitab siin üles kasvanud Kristo Mägi ehk Pets, kes selles pöörase nimega trios laulab, karjub ja kitarri mängib.

Huiabella Fantastica on liikmete endi sõnul "sada protsenti kõige rohkem Euroopas ja mujal tuuritanud Eesti bänd läbi aegade, kes imekombel on alati ka tagasi jõudnud".

Laul ise räägib ühest rajust kevadest, mis ikka veel kestab. No miks ta siis ei kesta, kestab ikka.

Metslind ja Jaan Eerik Priks.
Metslind ja Jaan Eerik Priks. Foto: Marit Mõistlik-tamm

13. Metslind & Jaan Eerik Priks – "Paadisillal"

Ka mullu konkursil võistelnud Metslind kohtus Jaan Eerik Priksiga juhuslikult eelmisel Viru Folgil. Kohtusid ja avastasid, et koos on üksteise lugusid lõbusam mängida. Mis sest, et üks mängib Böömi harfi ja teine efektipedaaliga elektrikitarri.

Jaan Eeriku kodustuudios Lasila metsade vahel salvestasid nad pala, mis on rahustav kui vaade sammaldunud paadisillale ja sügav kui vesi selle all. Pärimuspillide helina ja klaverinoodid seob kauni vokaaliga kokku aga hoopis dub‘i rütm, mis põksub lõpuni reipalt.

ÖWL.
ÖWL. Foto: Erakogu

14. ÖWL – "Loojangule vastu"

ÖWL on Lüganuse kooli muusikaõpetaja ja Kiviõli kunstide kooli näppepilliõpetaja Sten Aameri sooloprojekt. Märksõnadeks on bluegrass‘ile iseloomulikud instrumendid ning lihtsalt mõistetavad emakeelsed sõnad. Mullu üllatas mees paljusid, olles kolmandal kohal korraga nii rahvahääletusel kui ka üldedetabelis. Rakvere teater otsustas, et tema "Ainult sinule" väärib eriauhinda kui parima karakteriga lugu.

Uus pala "Loojangule vastu" maalib pildi ühest ilusast kevadsuvisest õhtust ühe Eestimaa järve ääres.

Pole midagi parata. Lõkked, järved ja paadisillad on toredad.

Double Martini.
Double Martini. Foto: Marianne Loorents

15. Double Martini – "Kuukumas kukkumas"

Kahe Martini koostööprojekt Double Martini teeb elektroonilist põntsu ning valab selle üle hingestatud vokaalidega. Lihtsustatult öeldes on tegu EDM-ballaadidega. Kusjuures "Kuukumas kukkumas" on duo esimene eestikeelne teos. Samuti tundub see olevat tehtud just Suvesaundi tarbeks. Laulusõnad ülistavad Võsu ja meenutavad hea sõnaga ööklubi Seitsmes Taevas. Videost paistab lisaks Viru raba.

Eelžürii leidis, et Sõmerult ja Hiiumaalt pärit Martinite lugu vastas kõikidele konkursi tingimustele lausa mitmekordselt, samuti on lool potentsiaali kuumaks kütta nii mõnigi öölokaal.

Kain.
Kain. Foto: Erakogu

16. Kain – Sweet & Sour

Igal senisel Suvesaundil osalenud Kain Kalja laulis seekord eesti keeles sisse Vesika loo refrääni. Ent pettuma ei pea ka need, kellele meeldib kuulata Kihlevere kitarrivõluri esituses kurbi ingliskeelseid armastuslaule. "Sweet & Sour" on just see, mida ootasite. Hästi puhas ja lihtne, pisut kurblik neosoul‘i pala.

Kibedapoolse kurbusenoodi tasakaalustab magus produktsioon. Väikeses koguses summertime sadness‘i võib suisa tore ja ilus olla.

Grete Vall.
Grete Vall. Foto: Erakogu

17. Grete Vall – "Suveõhtu disko"

Tänavuse Suvesaundi noorim osaleja on 12-aastane Grete Vall, kes õpib 6. klassis. Muusikaga on ta tegelenud juba pea kümme aastat. Kolmeaastasena astus tüdruk Taisi Rosenbergi huvikooli, kus laulab tänaseni. Ehkki kooliteed astub Grete pealinnas, veedab ta palju aega vanaema juures Lääne-Virumaal.

Suvesaundil osaleb ta looga, mis on valminud tema muusikaõpetaja Marta Lotta Kuke juhendamisel, sõnad on kirjutanud aga neiu ise.

"Suveõhtu disko" räägib kõigest sellest, mida laulja ning tema sõbrad suvevaheajalt soovivad.

Lihtsast ja siirast suvevaheajaloost ei puudu isegi räpisalm.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles