Algasid lavastuse "Reekviem unistusele" proovid

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Lavastaja ja dramatiseerija Anna-Maria Lipponen ning näitlejad Anneli Rahkema ja Silja Miks tüki "Reekviem unistusele" proovis.
Lavastaja ja dramatiseerija Anna-Maria Lipponen ning näitlejad Anneli Rahkema ja Silja Miks tüki "Reekviem unistusele" proovis. Foto: Kristo Kruusman

Rakvere teatris algasid Hubert Selby jr romaani "Requiem for a Dream" lavaversiooni "Reekviem unistusele" proovid. Peamiselt filmina tuntust kogunud lugu on teatri jaoks ette valmistatud mitu aastat.

"Mõni aasta tagasi, kui sain selle dramatiseeringu autoriõigused, olin väga õnnelik. Saades teada, et tegemist on Selby romaani maailmaesietendusega, lisas see küll teatavat pinget, kuid see on vaid positiivne," sõnas lavastaja Anna-Maria Lipponen, kes on Helsingis baseeruva teatrirühmituse Studio Total üks eestvedajaid.

Lipponeni sõnul on tema jaoks loo lavale jõudmiseks just õige aeg, kuna ta otsib parajasti uut lavalist esteetikat. "Dramatiseeringu kirjutamine on olnud mulle pikk ja põnev protsess, sest materjali on palju, ja kuigi lavastuses kasutame palju videotehnilisi lahendusi, on see filmist siiski erinev," nimetas lavastaja.

"Reekviem unistusele" on lugu rikutud inimsuhetest, tühimikust, mida toob endaga kaasa ühiskonna pealiskaudsus, ja sellest, millega tekkinud auke oma elus täidetakse. Tehniliselt nõudlikku lavastust mängitakse ainult Rakvere teatri suures majas.

Lisaks lavastajale ja dramatiseerijale Anna-Maria Lipponenile töötavad "Reekviemiga unistusele" külalistena lava-, video- ja valguskujundaja Petri Tuhkanen, helilooja ja helikujundaja Antti Puumalainen, kostüümikunstnik Coline Meret Lola Jud ja kaameratöö tegija Jekaterina Abramova.

Lavastuses mängivad Liisa Aibel, Märten Matsu, Silja Miks, Tiina Mälberg, Tuuli Maarja Möller, Anneli Rahkema, Peeter Rästas ja Elar Vahter. 

"Reekviem unistusele" esietendub Rakvere teatri suures majas 20. septembril.

Tagasi üles