Neeruti-maalijad avavad näituse

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ilme Loik on palju maalinud Neerutit, aga ka Ruhnu motiive.
Ilme Loik on palju maalinud Neerutit, aga ka Ruhnu motiive. Foto: Erakogu

Kadrina rahvamajas avavad pühapäeval, 26. mail kell 12 näituse "Maale Neerutist ja mujalt" Ilme Loik ja Viia Loik.

Näitusel saab vaadata ema ja tütre Ilme ja Viia Loigu õli- ja portselanimaale. "See näitus on veidi nagu aken lapsepõlve radadele – kohtadest, kus olen käinud ja maalinud," rääkis Viia Loik. "Mitmed Neeruti maalid taasavastasin, kui hakkasin maja renoveerima ja pööningult asju välja tõstma. Minu esimesed mälestused ongi ajast, kui isa, kes oli looduskaitseinspektor ja korraldas matku, elas Kuresöödi majas ja ema maalis pilte, millest enamuse müüsime kohe turistidele ja matkajatele. Sel suvel on plaan uuesti maalida Neeruti kandis ka müügiks uuemaid pilte."

Kunstnikud tutvustavad ennast nii. Ilme Loik (Pärnoja): "Olen lõpetanud Tartu kunstikooli 1968. aastal dekoraatorina ja Tallinna kunstiinstituudi keraamikuna 1974. aastal, tegelen jätkuvalt portselani maalimisega ja teen tellimustöid. Uusi töid  teen, kui eelmised müüdud. Maalin õlis ja pastellis peamiselt maastikke, portreid."

Viia Loik: "Olen lõpetanud Euroakadeemia sisekujunduskunstniku eriala ja kunstiakadeemias õppinud restaureerimist, Kieli ülikoolis (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel) kunstiajalugu. Olen ema kõrvalt tegelenud veidi portselani maalimisega. Mind huvitavad iidsed teadmised, religioonid, jooga. Tšakramärkidega kausid on valminud Lilleorus elamise ajal. Meeldib joonistada, maalida maastikke, oma nägemusi meditatsioonidest, mandalaid."

Tagasi üles