Kõige enam kahepaikseid päästeti Porkunis

Copy
Kõige enam konnasid aidati üle tee Porkunis.
Kõige enam konnasid aidati üle tee Porkunis. Foto: Elmo Riig

Aastate jooksul on vabatahtlike abiga autorataste all hukkumisest päästetud 230 540 kahepaikset. Tänavu aitasid vabatahtliku 24 347 konna sigima. Konnatalgud toimusid üle Eesti 37 paigas, kus konnaränne ristus autoteega ja oleks sigimisteekonnal kahepaiksetele tõenäoliselt surmavalt lõppenud.

Kõige enam päästeti kärnkonni, kuna erinevalt teistest konnades nad kõnnivad, mitte ei hüppa, ja on seega sõiduteedel pikemat aega. Üle tee toimetati sigima üle 20 000 kärnkonna. Kõige enam kahepaikseid abistati Porkunis Lääne-Virumaal, kus üle tee sai 5517 konna, Põltsamaal 3896 ja Assaku–Jüri teel Rae vallas 2680 isendit. Päästeaktsioon oli konnarohke ka Tartus Ihastes ja Aegviidus Nelijärvel. Ihastes ja Tallinnas Astangul käisid talgulised väljas üle 100 korra.

Kohalikud organiseerivad vabatahtlikke konnatalguid kohtades, kus toimub suurem ränne. ELF-i töötajad jagavad kõigile huvilistele igal kevadel infot, et neil oleks teadmised ja oskused, kuidas kahepaiksete päästmine ohutu oleks. Vabatahtlikud loendavad ja määravad konnad liigiti, mis on vajalik info teadlastele ja kindlasti ka teede planeerijatele. Samal ajal õpivad inimesed meie kahepaikseid paremini tundma. Lisaks panid mõned kohalikud omavalitsused sõiduteed migratsiooni ajaks kinni ja transpordiamet paigaldas riigiteedel olevatele rändekohtadele hoiatussildid.

Aktsioon "Konnad teel(t)" toimub 2012. aastast. Algatuse eesmärk on pöörata tähelepanu rände ajal maanteedel massiliselt hukkuvatele konnadele, tõsta inimeste teadlikkust looduses olulist rolli mängivatest kahepaiksetest ja saada ülevaade nende rändepaikadest terves Eestis. Algatust toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Tagasi üles