Anti Poolamets sai Soome presidendilt kõrge autasu

Merly Raudla
Copy
Anti Poolamets.
Anti Poolamets. Foto: Margus Ansu

Soome president Alexander Stubb annetas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikule, riigikogu Eesti-Soome sõprusrühma esimehele Anti Poolametsale Soome Lõvi 1. klassi komandöriristi.

Soome Lõvi orden (soome k Suomen Leijonan ritarikunta) on üks Soome kolmest ametlikust ordenist, teised kaks on Soome Vabadusrist ja Valge Roosi orden. Ordenit antakse tsiviil- ja sõjaväeliste teenete eest.

Soome president on kõigi kolme ordeni suurmeister ning kannab Soome Lõvi ordeni rinnatähte.

Soome Lõvi orden.
Soome Lõvi orden. Foto: Kuvatõmmis

Soome Lõvi orden asutati 11. septembril 1942. Sel ajal pidas Soome jätkusõda ning sõjaaegse diplomaatia tõttu tekkis vajadus autasustada välisriikide kodanikke, selle tarbeks asutati Soome Lõvi orden, kuid seda ordenit võib anda ka Soome kodanikele. Soome Lõvi ordenid jagunevad seitsmesse klassi.

Anti Poolamets osaleb pidulikul naaberriigi presidendi Alexander Stubbi auks korraldatud lõunal.

Anti Poolamets ütles, et ta peab välissuhtluses Eesti-Soome suhteid nii majanduslikus, poliitilises kui ka kultuurilises läbikäimises prioriteediks, eriti nüüd, kui Soome kuulub NATO-sse. Ajaloolasena peab ta tähtsaks soomepoiste olulist rolli Eesti ajaloos.

Parlamendiliikmena on Poolamets seisnud Eesti-Soome suhete eest. Läinud aastal osales ta riigikogu Eesti-Soome parlamendirühma esimehena eesti keele ja kultuuri õpetamisele pühendatud juubeliseminaril Helsingis, külastas mardilaata ning kohtus Soome riigijuhtidega.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles