Naiskodukaitse alustab suurõppusega

Copy
Evakuatsiooniõppus "Miljon miksi" toimus eelmisel aastal ka Kadrina spordihoones.
Evakuatsiooniõppus "Miljon miksi" toimus eelmisel aastal ka Kadrina spordihoones. Foto: Kristel Kitsing

Evakuatsiooniõppus "Miljon miksi 2024" toimub 28.–31. mail Kaitseliidu kirde maakaitseringkonna vastutusalas ja korraldatakse Jõgevamaal, Järvamaal ja Lääne-Virumaal.

Õppuse raames harjutavad viis evakuatsioonirühma protseduurilisi tegevusi evakuatsioonipunktide üles seadmisel, töös hoidmisel ning nende töö lõpetamisel. Põhiline eesmärk on rühmadel evakueeritavate vastuvõtmine ning nendega tegelemine evakuatsioonipunktides. Harjutatakse rühmade omavahelist koostööd ja info liikumist vastavalt etteantud stsenaariumidele. Õppusele on kaasatud koostööpartneritena Ida päästekeskus, kohalikud omavalitsused ja kaitseväe ajateenijad. Tänavusel õppusel osaleb ligi 600 inimest.

"Evakuatsiooniõppus "Miljon miksi" on meile vajalik selleks, et kontrollida väljaõppeperioodil õpitut ja teisalt tuvastada võimalikke õpikohti," ütles evakuatsiooniõppuse peaplaneerija, naiskodukaitse Viru ringkonna instruktor Aili Ehamaa. "Sellises mastaabis õppust korraldasime kirde maakaitseringkonnas ka eelmisel aastal, kuid tänavu on võrreldes eelmise korraga paljugi muutunud. Harjutame läbi kuni 350 evakueeritava vastuvõtmist mitmetes erinevates evakuatsioonipunktides. Harjutame evakuatsioonipunktide sulgemist ja evakueeritavate laialisaatmist teistesse evakuatsioonipunktidesse, evakuatsioonirühma erinevaid logistilisi ülesandeid ning lahendame erinevaid esilekerkivaid situatsioone ka meditsiinivaldkonnas. Evakuatsiooniõppus saab kindlasti olema väljakutseterohke, kuid olen kindel, et evakuatsioonirühmad saavad oma ülesannetega hakkama," rääkis Aili Ehamaa.

Õppus "Miljon miksi" toimub aastast 2023. Varem on Kaitseliidu kirde maakaitseringkonna vastutusalas toimetavad evakuatsioonirühmad võtnud osa õppusest "Kilp 2022", "Kirde maru 2021", "Põhjakonn 2020", igaaastasest kaitseväe planeerimis- ja staabiõppusest Decisive Lancer ja ringkonna simulatsiooniõppusest "Terav ora" ning korraldanud regulaarset väljaõppetegevust Alutaguse, Jõgeva, Järva ja Viru malevas.

Ulatusliku evakuatsiooni korraldamise plaan on päästeameti ja kaasatud asutuste kokkulepe, mille põhjal kasutatakse ressursse ulatusliku evakuatsiooni ettevalmistamiseks, läbiviimiseks, juhtimiseks ja lahendamiseks hädaolukorras või selle ohu korral. Hädaolukorra lahendamise plaan (HOLP) on päästeameti ja kaasatud asutuste kokkulepe, mis kirjeldab hädaolukordades ja ohu korral tegutsemist. Tegemist on riskide minimeerimise plaaniga, et asutused oleksid valmis ohtude korral reageerima ja neid lahendama.

Tagasi üles