Riik soovib üle vaadata narkokuritegude karistusmäärad

Copy
Narkootikumidega kaubitsemine. Foto on illustreeriv.
Narkootikumidega kaubitsemine. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Justiitsministeerium analüüsis narkootikumidega seotud kuritegude menetlus- ja karistuspraktikat ning selgitas välja aine käitlemise kuriteokoosseisude diferentseerimise võimalused – ministeerium hakkab vaagima, kas narkoainete käitlemise eest ette nähtud karistusi tuleks muuta.

Justiitsminister Madis Timpsoni sõnul on narkoainete käitlemise süütegude karistusi mõistlik senisest enam eristada. «Lihtsalt öeldes on praegused karistused narkoainete enda tarbeks käitlejatele ja teistele müüjatele-vahendajatele praegu mõnel juhul üsna sarnased,» selgitas Timpson ja lisas, et on mõistlik karistusi eristada nii, et karmimad tagajärjed kaasnevad neile, kelle eesmärk on teiste tervise arvelt rikastuda, ning enda tarbeks tarvitajatele ette nähtud karistused oleksid leebemad.

Analüüsi järgi tasub vaagida ka kehtiva suure koguse alampiiri – kuni 10 doosi – tõstmist. Nii väheneks juhtumite kvalifitseerimine aine suures koguses käitlemisena.

Narkoainete tarvitamise statistika Eestis näitab, et senine karistuspoliitika ei aita narkootikumide tarvitamist vähendada. Paljudes Euroopa riikides pole ilmnenud, et karistusmäärade vähendamine tooks kaasa senisest sagedasema tarvitamise. Ka pole ilmnenud, et nii suureneks kahju rahvatervisele.

Tagasi üles