Valguse algus ehk Pirruleegist LED-ini

Copy
Valgustite väljapaneku koostaja ja kuraator Ülle Jäe koos legendaarse lambiga Vana Toomas. «Oleme ühevanused,» nimetas ERM-i koguhoidja.
Valgustite väljapaneku koostaja ja kuraator Ülle Jäe koos legendaarse lambiga Vana Toomas. «Oleme ühevanused,» nimetas ERM-i koguhoidja. Foto: Inna Grünfeldt

Kui võrrelda valguse kiirusega, mis teatavasti on ligikaudu 300 000 000 meetrit sekundis, on 150 aastat lühike aeg. Valgus on kiiruselt ajas ikka sama, olgu hubisev küünlaleek või pimestav helgiheitja, ent valguse teravus ja sumedus, kõledus ja soojus mõjutavad meie eluhetki kordumatul moel, muudavad sekundi sajandiks või tunni mööda libisevaks viivuks. «Saagu valgus!» võime lausuda kui jumalad ja vajutada lülitile.

Kuivõrd tormilise arengu on pooleteise sajandiga teinud läbi valgus – täpsemalt öeldes valgustid – teekonnal lõõmavast pirrust rehetare pilakus kodudes heldelt valgust jagavate lampide ja keerukate prožektoriteni, kõneleb suurejooneline väljapanek «Pirrust prožektorini. Valgusteid ERM-i kogudest» Tartus eesti rahva muuseumis.

Valgustite väljapanek püsinäituse «Kohtumised» avatud hoidlas võtab esimese hooga silmad kirjuks. Pilakud koos peergude ehk pirdudega, küünlakirnud ja -vormid, küünlajalad ja -karbid, lühtrid ja laternad, gaasi- ja õlilambid, laua-, seina- ja põrandalambid ... Valgustitele lisavad varjundeid lambialused linikud ning joonistused ja kunstiteosed. Valik on tehtud fondides leiduva paari tuhande eseme seast.

Tagasi üles