GALERII Vaata, kuidas Rakveres tähistati Eesti lipu päeva

Eesti lipp sai täna 140-aastaseks. Pidulik tseremoonia toimus sel puhul ka Rakvere Keskväljakul.


1881. aastal lepiti üliõpilaskorporatsiooni Vironia asutamiskoosolekul (mitte segi ajada samanimelise hilisema korporatsiooniga – toim) kokku korporatsiooni värvid sinine, must ja valge. Esimene Vironia keelustati.

​1884. aastal valmistati Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜS) sinimustvalge lipp, mis on tänaseni alles ja mida säilitatakse eesti rahva muuseumis Tartus.

4. juunil 1884 õnnistas ja pühitses EÜS-i sinimustvalget lippu Otepää kirikla saalis õpetaja Rudolf Kallas. 

Teadmine sinimustvalgest lipust ja värvidest, mis Tartus rahvuslikel põhjustel olid keelatud, levis aegamööda ka teistes Eestis asuvates rahvuslikes ringkondades. V üldlaulupeol Tartus 1894. aastal, kus eesti üliõpilased olid korrapidajateks, ehiti lauluväljak sinimustvalgete lintidega ja sinimustvalge lipuga esinesid kaks koori: Tartu-Maarja ja Suure-Jaani koor. 

Pärast seda, kui 1. novembril 1905 oli EÜS-i lipp Tartus toimunud meeleavalduse rongkäigus laiema avalikkuse ette toodud, sai sinimustvalgest lipust peagi eesti rahvusluse üldtuntud sümbol.

24. veebruaril 1918 kuulutati Tallinnas sinimustvalgete lehvides välja Eesti vabariik. Päev hiljem heiskasid lipu Tallinnas Toompeal Pika Hermanni torni tippu kapten Schmidt, lipnikud Sälg ja Lippus.

Riigikogus 27. juunil 1922 vastu võetud riigilipu seaduse järgi on Eesti riigilipuks taevasinine (rukkilillesinine)-must-valge lipp. Praegu kehtivas, 2005. aastal vastu võetud Eesti lipu seaduse redaktsioonis on täpsustatud, et riigilipu sinine värvitoon rahvusvahelise Pantone värvitabeli järgi on 285 C.

​Allikas: Vikipeedia

Märksõnad

Tagasi üles