Eelmisel nädalal registreeriti Lääne-Virumaal 3147 välgulööki

Copy
Välk. Pilt on illustreeriv.
Välk. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Soome meteoroloogiainstituudi (FMI) andmetel registreeriti 27. maist kuni 2. juunini Eestis 26 544 välgutabamust. Enim kimbutas äike Pärnumaad, Lääne-Virumaad ja Harjumaad. Seni teadaolevalt kahjustas äike ka sadade Telia klientide ruutereid ja digibokse.

Ligi kolmekümnekraadised suvekuumad pakuvad küll rõõmu, kuid toovad tihti kaasa ka äikest. Soome meteoroloogiainstituudi andmetel registreeriti 27. maist kuni 2. juunini Eestis 26 544 välgutabamust. Enim mõjutas pikne seekord Pärnumaad (3292), Lääne-Virumaad (3147) ning Harjumaad (2786). Äikese põhjustatud ülepinge tõttu said kahjustada ka ligi 400 Telia kliendi ruuterid ja digiboksid, mis tuleb välja vahetada.

Äikesekahjud ruuteril.
Äikesekahjud ruuteril. Foto: Telia

Telia kvaliteedijuhtimise osakonna protsessijuhi Indrek Fridolini sõnul algas tänavu äikeseperiood erakordselt vara võrreldes mullusega, mil esimesed äikeselöögid tuvastati alles juunis. "Maikuu äike oli äärmiselt intensiivne ning Eestimaal polnud praktiliselt ühtegi kohta, kust äike üle ei käinud," rääkis Fridolin. Ta lisas, et kuigi Telia saatis tehisintellekti abil ainuüksi eelmisel nädalal välja ligi 90 000 äikese eest hoiatavat SMS-i, kahjustas äike ikka koduelektroonikat, eeskätt digibokse ja ruutereid.

"Äikesetormi lähenedes tasub oma ruuterid ja digiboksid voolu- ja sidevõrgust kindlasti eemaldada. Eeskätt puudutab see majapidamisi, kus Telia teenuseid kasutatakse vaskkaablivõrgul. Samas tuleb meeles pidada, et äike tungib seadmetesse ka läbi vooluvõrgu ehk ka valguskaabli puhul tuleks pistik seinast eemaldada," rääkis Fridolin. Ta lisas, et kahjuks ei lähe äikesekahjud seadme garantiitingimuste alla, mistõttu tuleb need inimestel enda kuludega asendada.

Kuidas saab inimene ise koduelektroonikat äikese eest kaitsta?

  • Kõuemürinat kuuldes või pikemaks ajaks kodust ära sõitmise eel tasub oma koduelektroonika vooluvõrgust välja lülitada. Samuti tuleks seinakontaktidest eemaldada internetikaabel ja võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti võtta just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada. Soeta ülepingekaitse.
  • Ülepingekahjustuste riski aitab vähendada ülepingekaitse, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Samas peab arvestama, et pikse otselöögi korral ei suuda ükski seade piisavat kaitset pakkuda. Nimetatud kaitsmeid saab soetada suurematest ehitus- ja elektroonikakauplustest ning ülepingekaitsmeid (nii seinakontakti kui ka DSL-liini omi) saab tellida ka Telia e-poest.
  • Vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt tõhusalt toimida. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning välja selgitada, kas maja on äikese eest võimalikult hästi kaitstud.
  • Pärast äikest varu veidi kannatust – äikese möödudes ja elektriühenduse taastudes saad seadmed uuesti voolu- ja internetivõrku ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendused jõuaks taastuda.

Märksõnad

Tagasi üles