Vaade: viies kolonn astus avalikkuse ette

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv.
Aivar Ojaperv. Foto: Ain Liiva

Uus Euroopa Parlament on valitud ja erakonnad said oma tasu kätte vastavalt teenetele – kes sai kaks mandaati, kes ühe, kes langes üldse valimiskünnise alla. Rahvas on rääkinud ja hinnangu andnud. Tõsi küll, see polnud kogu hääleõigusliku rahva hääl, osalemisprotsent jäi valimistel oodatult madalaks, aga ka sajaprotsendilise osaluse korral olnuks tulemus ilmselt enam-vähem sama.

Üldistest valimistulemustest enam kõnetas mind aga arv 11 504. Just nii palju hääli anti Aivo Petersonile, ainsale kandidaadile ühendusest «KOOS organisatsioon osutab suveräänsusele». Mehele, kes viibib riigireetmise kahtlusega eeluurimise all.

Juba «erakonna» arusaamatu ja segane nimi viitab, et tegemist ei ole Eesti asjaga. Nagu Google’iga oleks tõlgitud. Mida siin keerutada – tegemist on viienda kolonniga, kes läheks Vene tankidele lilledega vastu, kui ainult võimalus tekiks.

Valimistulemusi uurides saab kinnitust tõsiasi, et KOOS sai hääli sealt, kus elab palju muukeelset, konkreetsemalt venekeelset rahvast. Lääne-Virumaaltki sai KOOS 1,4 protsenti häältest (197 häält) ja lõviosa neist tuli Rakvere linnast ning Tapa ja Viru-Nigula vallast. Kundas tegutsenud valimisjaoskonnas anti täpselt 500 häält, neist 40 sai Peterson. Ka üks endine Kunda keskerakondlane, kes Ukraina sõja alguses praalis, kuidas ukrainlased tuleb urgudest välja kõrvetada, liputas oma FB kontol fotot hääletussedelist, millele kantud number 101 ehk Aivo Petersoni oma.

Juba "erakonna" arusaamatu ja segane nimi viitab, et tegemist ei ole Eesti asjaga.


Need 11 504 on ainult jäämäe veepealne osa, sest Euroopa Parlamenti said valida vähemalt 18-aastased Eesti kodanikud või Eestis alaliselt elavad Euroopa Liidu kodanikud. Aga meil elavad ka kodakondsuseta inimesed ja hulk Venemaa kodanikke. Lisaks need, kes andnuks oma hääle ühendusele KOOS, aga jätsid valimistel siiski osalemata.

Ma ei tea, mitmega me selle 11 504 peaksime korrutama, et teada saada viienda kolonni tegelikku suurust, aga igal juhul on see arv hirmutavalt suur. Loodan väga, et ei minu ega mu lastelastelaste silmad nende rõõmupäeva ehk Vene tanke siin siiski ei näe.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles