Juhtkiri: lastele tuleb ohtudest rääkida

Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Lapsed on ühiskonna kuldvara ja neil tuleb erilise hoolega silma peal hoida. Esialgu investeeritakse 12 aastat nende haridusse, et neist saaks korralikud ja seaduskuulekad kodanikud, kellel igaühel on ühiskonda anda oma panus.

Paraku leidub inimriigis ka neid, kes loomariigi käitumismallide järgi käe just kõige nõrgemate vastu tõstavad. Olgu neid siis füüsiliselt või seksuaalselt väärkoheldes. Igast niisugusest intsidendist jääb jälg, mis võib noort saata kogu tema ülejäänud elu. Laste väärkohtlemine on olnud ühiskonnas kaua kalevi alla lükatud teema. Mugavam on mitte näha, teada või uskuda.

Kui laps oskab võõra suhtes olla ettevaatlik, siis tuttavat kipub ta usaldama. Samuti on vanematel raske uskuda, kui laps räägib toreda tuttava veidrast käitumisest, ja jutt aetakse lapse fantaasia kraesse. Kuidas õpetada last ohtudest hoiduma nõnda, et ta ei kaotaks igasugust usaldust, on keeruline. Võibolla selgitada, et kui on aeg koolist koju tulla, siis tullaksegi koju. Juhul kui tuleb mingi erakorraline kutsumine või pakkumine, siis kindlasti keelduda ja helistada vanematele. Sest see, kui tuttav inimene kutsub lapse kuhugi kaasa, ilma et oleks vanemaid sellest teavitanud, on nii või teisiti veider. Et mitte öelda kahtlane.

Ükski tarkusetera ega õpetuse jagamine ei jookse mitte kunagi mööda külgi maha ning palju ennetustööd saab ära teha just kodus. Lastele tuleb rääkida sellest, et võõrastega ei tohi kaasa minna. Eriti siis, kui nad maiustuste või muu ainelisega meelitavad. Samamoodi ei tohi kaasa minna tuttavatega, kui selles pole varem kokku lepitud.

Ükski tarkusetera ega jagamine ei jookse mitte kunagi mööda külgi maha ning palju ennetustööd saab ära teha just kodus.


Lisaks on ühiskonnas endiselt palju seksuaalset häbi ja seetõttu jäävad paljud olulised asjad rääkimata. Julgus tuleb ikkagi kokku võtta ja vajalikud jutud ära rääkida ning sedaviisi saab teinekord suured õnnetused ära hoida. Jumal tänatud, et Vabaduse kooli õpilasel oli 3. juunil nutikust ei öelda. Kes teab, mis vastasel korral võinuks juhtuda.

Tagasi üles