Sõmeru vald alustab kolmandat aastakümmet

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru keskusehoone.
Sõmeru keskusehoone. Foto: Arvet Mägi

“See aeg jaguneb perioodideks, mida võib võtta valimistest valimisteni või vallavanemast vallavanemani,” märkis Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev.



Sõmeru esimeseks vallavanemaks oli Silvi Köök (1992-1993), tema järel Veljo Kallip (1993-2002), mõned kuud 2002. aastal juhtis valda Kalle Tull ning tema järel kuni tänaseni Peep Vassiljev.

“Esimesed kaks aastat olid minu jaoks väga rängad ja kirusin, et üldse vallavanemaks kandideerisin,” ütles Peep Vassiljev, kes tuli valda juhtima ajal, mil valla kommunaalettevõte Komel oli tekitanud mitmemiljonilised võlad. “Samuti oli mõni aasta varem olnud kollatõvepuhang ning veemajandus oli nagu viitsütikuga pomm.”

Üheks murranguliseks otsuseks nimetaski Vassiljev Komeli likvideerimist, oluliseks Näpi-Sõmeru veeprojekti. Suuremad muudatused on ka valla lasteaedade ühendamine ühe juhtimise alla, multifunktsionaalse keskusehoone valmimine, valla koolide ja lasteaedade renoveerimine.

“Suur rõhk on ka noorsootööl, meil on tegutsemas viis noortekeskust. Kui sügisel lõpeb Uhtna kooli kõrvalhoone remont, saab uuesti uksed avada Uhtna noortekeskuses,” rääkis Peep Vassiljev.

“Kindlasti ei tohi loorberitele puhkama jääda. Ja motivatsiooni on – vaja on lõpetada vallas veeprojektid, teha Uhtna külakeskus,” nimetas ta. “Viimaste aastate märksõnadeks on Sõmerul olnud rahulikkus, konstruktiivsus, üksteisemõistmine, see on loonud hea töökeskkonna.”

Valla rahvaarv oli tänavu aasta alguse seisuga 3648, mida on Vassiljevi sõnul umbes sada inimest vähem kui valla kõige rahvarohkematel päevadel. “Mindud on õnne otsima piiri taha – kas otse välismaale või vahepeatusega Harjumaal. Rakvere-Sõmeru ränne on aga vastastikune,” täpsustas vallavanem.

Sõmeru valla 20. aastapäeva tähistatakse lähipäevil mitmel moel. Esimene pidu peeti esmaspäeva õhtul valla keskusehoones Uhtna pasunakoori ja Uhtna naiskoori kontserdiga.

Valla aastapäevasündmuste programmis on ka Eesti Luge­mis­ühingu üritus “Loeme südamest!” Sõmeru raamatukogu perepäevana 14. aprillil kella 11-14. Väikelastele on avatud mängutuba, suuremad saavad meisterdada paberist ehteid, toimub infootsingu võistlus AIP-s, oma märgi “Mina loen” meisterdamine. Raamatukogu sisehoovis on võimalik aega veeta vanu vinüülplaate kuulates ning kell 11.30 toimub mitteametlik Sõmeru oma rekordi püstitamine rivitantsus Pille Nõmme eestvedamisel.

Samuti avab sel päeval Samuel Golomb oma filateelianäituse “Ümbrikust järjelugeja raamatu vahel. Sõmeru raamatu- ja Samuel Golombi margikogu ühel riiulil”.

14. aprilli õhtul läheb Sõmeru keskusehoones lahti 20. sünnipäevapidu, kus üles astuvad valla lauljad ja tantsijad, tantsuks mängib ansambel Absalut Lühis.

 21. aprilli õhtul aga tähistatakse Sõmeru valla sünnipäeva peoga Uhtna koolimajas, kus samuti esinevad mitmed valla taidlejad, külalised ning pidulistele mängib tantsuks ansambel Törts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles