Roheliste hinnangul kujutab tuumaenergia arendamine Eestile ohte

Copy
Erakonna Eestimaa Rohelised kaasjuht Evelyn Sepp.
Erakonna Eestimaa Rohelised kaasjuht Evelyn Sepp. Foto: Madis Veltman

Riigikogu kolmapäevane otsus lubada Eestil asuda arendama tuumaenergiat on ohtlik ja vastutustundetu, leiab erakonna Eestimaa Rohelised kaasjuht Evelyn Sepp. 

"Venemaa lähiregioonis ja ajal, mil kogu Euroopa valmistub sõjaliseks kokkupõrkeks, kus iga maksueuro ja sekund ametnike tööaega peaks kuluma tegeliku riigikaitse võimekuse ja mitmekihilise julgeoleku loomisele, pole võimalik alustada raiskavat, ohtlikku ja vastutustundetut tuumamängu. Illusioonidest kantud häma saatel asuda teenindama väikese grupi erahuve ei ole mitte ainuüksi ebamoraalne ja korruptiivne, vaid ka Eesti julgeolekut tahtlikult kahjustav tegevus," märkis Sepp. 

44 poolthäält riigikogus andis Sepa sõnul vaba voli Eesti eksistentsiaalse turvalisuse ohtu seadmiseks, millega tõstetakse punasesse ka kõik energiajulgeolekuga seotud riskid. "Selle otsuse ellurakendamisele asumine muudab praktiliselt võimatuks muu hulgas energiatootmise hajutamise üle Eesti. See võtab motivatsiooni ja investorite huvi investeerida taastuvenergia võimekusse, lülitades konkurentsist välja ülejäänud tootjad ja võttes  kohalikelt head töökohad," rääkis Sepp.

Näiliselt süütu otsus pihustab Sepa sõnul riigi ressursid, koormab maksumaksjat täiendava halduskoormuse ja kaitseressursside vajadusega, raiskab ametnike tööaega ja maksumaksja raha asjale, mille järele puudub igasugune avalik huvi.

Roheliste hinnangul toob riigikogu otsus endaga kaasa kümme reaalset probleemi: ülikõrge elektrihinna; puuduva tehnoloogia ootamise riskid; riigikaitselised ohud ja haldamatud lisakulud; strateegilise tagasilöögi Eesti energiaturu toimimise ülesehitusele; loobumise hajatootmise võimekuse loomisest; kogukonna puuduva nõusoleku ja sotsiaalsete pingete lisandumise regioonis; täiendavad püsikulud riigieelarvesse; puuduva kompetentsi ja sõltumatu regulaatori loomise vajaduse; keskkonnariskid ning tuumajäätmete tuhandete aastate pikkuse haldamise tsükli ja selle tehnoloogilised riskid ning kulu maksumaksjale.

Tagasi üles