Jaak Rohtsalu jooksis isikliku rekordiga enda nime Euroopa edetabelisse

Copy
Jaak Rohtsalu on kestusspordis vana kala.
Jaak Rohtsalu on kestusspordis vana kala. Foto: Rene Kundla

Kohtla-Nõmme ultrajooksul ületas meie maakonna spordimees, 64-aastane Jaak Rohtsalu isikliku rekordi ja pälvis üldarvestuses teise koha.

Kohtla-Nõmme kooli staadionil peetud 24 tunni jooksul läbis Jaak Rohtsalu 166,517 km. See oli tema isiklik rekord. Üheksa aastat tagasi Torinos jooksis ta ööpäevaga ligemale viis kilomeetrit vähem. Rajale läks läbi ja lõhki spordimees kindla plaaniga isiklik rekord teha. "Arvasin, et võimeid on 162 kilomeetrit, aga oli rohkem," kõneles Rohtsalu. M60 vanuseklassi Euroopa hooaja edetabelis peaks ta selle tulemusega kerkima 15 parema hulka.

308 meetri pikkuse ringiga Kohtla-Nõmme kooli staadionil joosti ultrajooksu kolmandat korda järjest. Viis päeva pärast ööpäevast pingutust ütles Rohtsalu, et lihastel pole häda midagi, jalad käisid ka vahetult pärast jooksu hästi. "Keha mäletab kolm nädalat. Praegu taastun, võtan rahulikult," rääkis ta. Spordimehele tähendab rahulikult võtmine kolme taastavat treeningut nädalas.

"Ma ei ole päris esimeses nooruses. On oluline, et ei tekiks jääkväsimust, aitab kolmest korrast nädalas," ütles ta.

Üle kümne aasta erinevas formaadis ultrajooksu harrastanud Rohtsalul on maratonist pikemaid jooksudistantse läbitud juba üle poolesaja. Oma eelisteks peab ta vastupidavust ja matemaatikat.

"Tunne oma keha, tea, palju on jõudu, ja jaga võimalikult ühtlaselt ära. See on üks olulisemaid asju," jagas ta nippe ning lisas, et kohe hooga jooksma pistmine hästi ei toimi, sest liiga kiire alguse puhul tuleb lõpus väga suur väsimus.

Pikamaajooksu spetsialist jooksis esialgu, kuni 50 kilomeetrini, kolm staadioniringi ning tegi ühe kõnniringi. Sealt edasi kuni saja kilomeetrini tegi ta kahe jooksuringi peale ühe kõnniringi. Kui kilomeetreid oli juba üle saja selja taha jäänud, jooksis ja kõndis Rohtsalu vaheldumisi ühe staadioniringi kaupa. "Asja mõte oli selles, et pulss ei läheks liiga kõrgeks. Et oleks alla 133 minutis. Sellest hoidsin kinni," selgitas ta.

Riideid, tosse ega isegi sokke Rohtsalu terve võistluse käigus ei vahetanud. Kõige pikem söögipaus kestis tal umbes seitse minutit.

"Pakuti kanapuljongit, mida tarbisin ohtralt. Kerge, aga andis energiat," tutvustas jooksumees menüüd. Valikusse kuulus veel pasta ning hommikul kaerahelbepuder. Viimased 20 kilomeetrit elas kogenud spordimees aga Coca-Cola peal. "See on võistluste lõpus päris hea energiaallikas," märkis Rohtsalu. Tagavarades oli ka paar energiageeli ja tuubimesi. Ainult energiageelidega minevat läilaks.

"Avastasin, et tuubimesi on kestusspordi puhul väga hea. Organism võtab seda hästi vastu," avaldas Rohtsalu ning lisas, et magusast sõi ta võistluse ajal veel banaani ja arbuusi.

Pika pingutuse läbi teinud mehel jätkus pärast jõuproovi energiat valimaski käia. Pärast seda suundus Rohtsalu koju pessu ning magama. Esimesed paar tundi oli keha pingutusest ääretult kuum. "Nagu oleks olnud ahjus," nimetas ta.

Ka järgmine võistlus kuulub Rohtsalul kestusspordi valda. Nimelt toimuvad Haanjas rogaini Euroopa meistrivõistlused. Seal tuleb 24 tundi kaardi järgi punkte leida. Rohtsalu võistluspartneriks on Aleksander Pritsik. "Rogain on samuti 24 tundi. Emotsionaalselt mitmekülgsem ja füüsiliselt kergem kui tavaultrajooks," kirjeldas ta.




Tagasi üles