Võidutule Narvast Lääne-Virumaale toonud vabatahtlikud särasid entusiasmist ja kutsusid liituma

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy

Tänavuse võidutule tõid Narvast Tapale Kaitseliidu Viru maleva lahingkompanii miinipildujarühma relvameeskonna ülem seersant Tõnu Rummo ja naiskodukaitse Viru ringkonna liige Annely Kallas.


Võidutuli saabus Tapale uhke saatjaskonnaga. Kõige ees sõitis oma kolmkümmend mootorratturit ja nende järel lahtise katusega Mercedes-Benz GD, milles Lääne-Virumaa tuletoojad Tõnu Rummo ja Annely Kallas.

Rummo astus Kaitseliitu peaaegu kümme aastat tagasi, kui lahti läks sõda Ukrainas. "Tuli tunne, et tuleb minna, ja tegin avalduse. Ma siis kohe ei saanudki, sest paberimajandusega läks pisut aega. 2018 saime rühma Iisraelis toodetud relvade asemele uued ja meil on väga hea meeskond. Vabariigi parim," rääkis Rummo. "Rühm on ka väga kõva. Meil on põhituumik koos ja käime ikka vähemalt korra kuus päevastel õppustel ka. Seetõttu koguneb aastas ikkagi märkimisväärne kogus harjutatud tunde."

Viimasel ajal on silma jäänud Rummo laskehuvi, mille kohta kaitseliitlane ise ütles, et midagi peab elus lõpuks selgeks ka õppima. "Minu jaoks on laskevõistlustel osalemine uus asi. Mulle endale meeldib pika püssiga lasta alates 500–1000 meetrist. Mul on oma relv ja sellega harjutan. Muidugi on M14 ka väga hea relv. Sellega saab 500 meetri peale täitsa kenasti märki lasta," jätkas Rummo, kelle sõnul on kõik mehed Kaitseliitu oodatud. "Mehed, hoidke lipp kõrgel ja tulge Kaitseliitu."

Väike-Maarja vallas tegutseb tugev naiskodukaitsjate punt ja üks neist, Annely Kallas, saadeti koos Tõnu Rummoga Narva võidutule järele. Kallas astus naiskodukaitsesse 2022. aastal peale Ukraina sõja olulist laienemist. "Mul oli vaheldust vaja ja seda ma saan metsast ja lahingkompaniist küllaldaselt. Pean täpsuslaskuriametit ja viimasel ajal olen väljaõppes kaasa löönud kahel korral kuus. Kodused on minu valiku osas toetavad ja tütar plaanib ka nüüd naiskodukaitsega liituda," rääkis Kallas.

Oma liitumisotsust lähemalt kommenteerides ütles Kallas, et eks sõda pani ikka asjad paika. "Iseenesest oli mul naiskodukaitsega liitumise plaan pikalt kuklas, aga sõda andis otsustava tõuke, et nüüd on õige hetk minna," lausus ta.

Väike-Maarja naiskodukaitsjate aktiivsuse kohta ütles Kallas, et kui juba üksuses oled, siis tulebki aktiivne olla. "See metsaelu on nii äge. Näiteks öösel lasta ja granaati visata. Kui keegi tunneb tahet liituda, siis tulgu muidugi. Meil on kõva tuumik ja õpetame uued liikmed välja," rääkis Kallas.

Narvast toodud võidutule viisid omavalitsustesse edasi lähetatud delegaadid. Paljudes valdades tehti võidutulega ka ringkäik, et soovijad saaksid võtta võidutuld kalmuküünalde või jaanitule süütamiseks.

Tagasi üles