Juhtkiri: Kadrina tülikoolis käärib

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Pärast Kadrina keskkooli pikaaegse juhi Arvo Pani lahkumist paistab, et koolis pole suudetud üksmeelt ega töörahu taastada ning pidevad sisetülid on sundinud inimesi seal töösuhte lõpetama. Kaks aastat kooli juhtinud Krõõt Nõmmela-Mehide on leheveergudele jõudnud üha uute skandaalikeste puhkedes.

Nüüd on rahulolematus viinud aga selleni, et suur osa õpetajatest on pöördunud abi saamiseks kooli­pidaja poole, paljud aga kardavad, et lahendust ei ­olegi.

Kadrina vallavanem Kairit Pihlak tegi vallavalitsusele ettepaneku algatada Kadrina keskkoolis toimuva uurimiseks teenistusliku järelevalve menetlus. Kõlab karmilt? Süüdlased selgitatakse välja ja võetakse vastutusele ja nii edasi. Tahaks arvata, et demokraatlikus riigis nii asjad käivadki, olenemata sellest, millised on poolte omavahelised suhted.

Tegelikkus võib olla aga lihtsalt linnukese saamine vastavasse lahtrisse: uuriti ja puuriti, probleemi ei tuvastatud. Väikestes piirkondades kipub nii olema, et töötavad koos sõbrad ja sugulased, lehmad ja lellepojad. Kui aga kriisiolukorras paneb komisjoni kokku vallavanem ja komisjoni ülesandeks on uurida vallavanema peretuttavast ja pikaaegsest võitluskaaslasest direktori tööd, siis küsimused muidugi jäävad.

Tegelikkus võib olla aga lihtsalt linnukese saamine vastavasse lahtrisse: uuriti ja puuriti, probleemi ei tuvastatud.


Mäletate, ka Tapa valla koolides toimusid teenistuslikud järelevalved. Seal leiti kõigi järelevalvatud koolide direktorite tegevuses puudujääke ja lõppkokkuvõttes öeldi töölepingud direktoritega üles. See, et direktorid olid vallas võimulolijatega opositsioonis, et nad kritiseerisid valla haridusreformi, oli muidugi puhtjuhuslik kokkusattumus ...

Mis siis saab, kui teenistusliku järelevalve raporti järel ei muutu midagi ja kool jätkab sama direktoriga? Vähemalt 36 õpetaja töörahu on igal juhul rikutud. Kõik nad ei saa hääletada ka jalgadega ja endale mujalt ametit otsida, sest neil on Kadrinas pered, elukohad. Sant seis igal juhul.

Tagasi üles