Raske moon

Sander Liivak
Copy
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Eesti kaitsejõududel läheb laskemoonavarude täiendamiseks vaja vähemalt 1,6 miljardit eurot – kümnendik riigieelarvest. See summa tundub esmapilgul kolossaalne, aga raha ei ole Maa pealt veel otsa lõppenud, et seda tuleks otsida teistelt taevakehadelt. Aprilli alguses käis meediast läbi uudis, et üks ameeriklane võitis Powerballi lotoga 1,33 miljardit dollarit ehk 1,2 miljardit eurot. Paljude multimiljardäride vara väärtus ulatub üle saja miljardi USA dollari.

Maailma ülirikaste edetabeli tipus troonib Euroopa Liidu ja NATO riigi kodanik: Prantsuse ärimees Bernard Arnault, kelle perekonna kätte on kogunenud 233 miljardit dollarit ehk ligikaudu 215 miljardit eurot. Sellise varanduse kõrval mõjub poolteist miljardit lausa koolipoisi taskurahana.

Seega on välismaalt laenu võtta imelihtne – eriti Eestil, kelle krediidireiting on suurepärane ja välisvõlg kordades väiksem kui Kreekal ja Jaapanil. Ainus probleem on, kuidas laen koos intressiga tagasi maksta. Kas selleks tuleb tõsta makse, mis on niigi suured, või hoopis fosforiit Virumaa põuest välja kaevata?

Tagasi üles