Virumaa turismiettevõtjad kohtusid Käsmus

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Inspiratsioonipäev Käsmus. Kõneleb Roman Kusma.
Inspiratsioonipäev Käsmus. Kõneleb Roman Kusma. Foto: Ain Liiva

11. juunil toimus Käsmus Lainela puhkekeskuses Virumaa turismiettevõtjate inspiratsioonipäev, kuhu tulid kokku turismiettevõtjad Lääne- ja Ida-Virumaalt, et edendada piirkonna turismisektori koostööd ja arengut.

Turismiettevõtjaid tervitasid Lääne-Viru Omavalitsuse Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum ning EAS-i ja KredExi ühendasutusest sihtkohtade arendusjuht Kristiina Jors, turismikoordinaator ja Virumaa turismisihtkoha arendamise organisatsiooni juht Maie Urbas ning Ida-Viru ettevõtluskeskusest turismikoordinaator Kadri Jalonen. Inspiratsioonipäeval tutvustati turismisihtkoha arendamise koostöömudelit, projekti tegevusi ja meeskonda. Visit Estonia esindaja Piret Koodi andis ülevaate Visit Estonia tegevustest ja uuest Puhka Eestis portaalist.

Päeva jooksul käisid arutlused töörühmades. Roman Kusma juhtimisel toimus arutelu, kus keskenduti omavalitsuste ja turismiettevõtjate koostöö parandamisele. Arutelu tulemusena tõi töörühm esile ühisturunduse ja korrapäraste ümarlaudade korraldamise ning kultuuriürituste ja linnakeskkonna parendamise vajaduse. Lisaks rõhutati bürokraatia vähendamise olulisust ja käibemaksupoliitika mõju turismisektorile. "Planeeritava majutusteenuse käibemaksu tõusu ärajätmine või äärmisel juhul paariks aastaks edasilükkamine on äärmiselt tähtis, kuna praeguses olukorras, kus majandus on jätkuvalt languses, avaldab nii kõrge maksutõus turismisektorile hävituslikku mõju ja vähendab meie konkurentsivõimet. Samuti on toitlustuse ja kultuurisündmuste käibemaksu alandamine oluline samm, et muuta turismiteenused taskukohasemaks, mis omakorda toetaks sektori jätkusuutlikku kasvu ja arengut," sõnas Roman Kusma.

Tootearenduse töörühmas keskenduti Virumaa loodusturismi toote väljatöötamisele. Töörühma ettepanekud hõlmasid konkreetseid samme, sealhulgas kohalike matkaradade ja Eurovelo lisamist ning spetsiaalsete sihtgruppidele suunatud teenuste loomist. Kolmas töörühm arutles, milliseid teenuseid ja missugust tuge oodatakse Virumaa DMO-mudelilt, et tagada turismiettevõtjate edukas areng ja koostöö. Esile tõsteti vajadus haridusasutuste ja turismiettevõtjate koostöö järele, samuti pakuti välja koolitusi alates teenusedisainist kuni digioskuste arendamiseni, lisaks õppereise, välisõppereisidel osalemist ja personaalseid nõustamisi ettevõtjate juures.

"Inspiratsioonipäev oli tõeliselt viljakas, pakkudes ettevõtjatele võimalust üksteisega tutvuda ning jagada uusi ideid ja suuniseid tulevikuks," kommenteeris Virumaa turismisihtkoha arendamise organisatsiooni juht Maie Urbas.

Tagasi üles