Toolid jutustavad mööbli värvikast ajaloost

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näha saab ka perekond von Nolckenitele kuulunud erinevaid toole, mis olid kasutusel Alatskivi mõisas.
Näha saab ka perekond von Nolckenitele kuulunud erinevaid toole, mis olid kasutusel Alatskivi mõisas. Foto: Sille Annuk

Rakveres Rehbinderi majas avab 28. juunil uksed Eestis ainus omataoline mööbliajaloo püsinäitus "Toolile nõjatudes. Luksust ja lihtsust keskajast Lutherini". 

Kas teadsite, et Virumaa Muuseumide kogus on mööbliesemeid, mis kuuluvad Eesti vanimate hulka?" küsis näituse projektijuht Inge Laurik. "See on põhjus, miks mööblimuuseum sündis just Rakveres."

Projektijuht rääkis, et ruum meie ümber muutub pidevalt, sõltudes maitsest, moest ja eluviisist, ent siiski on säilitatud mõningaid mööbliesemeid, eriti toole. "Sel näitusel heidame pilgu valikule ajaloolisele mööblile alates keskajast kuni Lutheri mööblivabriku sünni ja tööstusliku tootmise alguseni. Iga näitusesaali keskmes on tool, mis võimaldab ühe eseme muutumise kaudu tutvuda mööblistiilide ajalooga," selgitas ta. 

Mööblimuuseumis eksponeeritakse Virumaa Muuseumide mööblikogu kõige väärtuslikumaid esemeid, kuid näha saab museaale vähemalt 15 muuseumi või kollektsionääri kogudest. Mõnda näitusele jõudvat eset ei ole siinmail üle poole sajandi nähtud. 

Eriliste esemete hulka kuulub näituse peakuraatori Viljar Visseli valikul veel enne väljapaneku avamist oma tõelise vanuse paljastanud luksuslik serveerimiskapp credenza, mille valmistamisaeg ulatub tagasi 15. sajandi keskpaika. Kapi nimi vihjab usaldusele, kuna esialgu pandi kapile toit, mida teener pidi enne serveerimist maitsma, et välistada mürgitamist.

Näha saab Eesti mõisatest pärinevat mööblit. Näiteks perekond von Nolckenitele kuulunud erinevaid toole, mis olid kasutusel Alatskivi mõisas ja on laenutatud näitusele Lüneburgis asuva Ostpreußische Landesmuseumi kogust. Eksponeeritud esemete hulgas on toole, millel on istunud Mustpeade vennaskonna liikmed, krahvid ja vürstid, aga ka linnakodanikud.

"Näituse paik – krahv Rehbinderi aadlielamu – on ka ise vaatamisväärsus, kuna renoveerimistööde käigus leiti hoonest Rakvere seni vanimad maalingud," nimetas Laurik. 

Värvikas hoones asuva mööblimuuseumi näituse kujunduse on loonud sisearhitektid Janno Roos ja Andres Labi Ruumilaborist. Graafilise disaini autor on Refleks Design Agency. Tegelusruumi ja lustaka "sigadusi" täis pereraja kuraator on Kristi Paatsi ja illustraator Madli Lavin. Lutheri vabriku varasemast perioodist pärinevad esemed valis Kai Lobjakas. 

Näituse avaprogrammi esimeseks ettevõtmiseks on Viljar Visseli kuraatorituur 4. juulil.

Tagasi üles