Millisesse muuseumi võib minna koos koeraga?

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Jaaninädalal viidi muuseumisõbrad ja nende lemmikud vabaõhumuuseumisse eesti talurahva kultuuriajaloolisele tuurile ning jagati kasulikke näpunäiteid, kuidas koeraga muuseumis käia.
Jaaninädalal viidi muuseumisõbrad ja nende lemmikud vabaõhumuuseumisse eesti talurahva kultuuriajaloolisele tuurile ning jagati kasulikke näpunäiteid, kuidas koeraga muuseumis käia. Foto: Rasmus Kooskora

Muuseumikaardiga on liitunud 60 koerasõbralikku muuseumi. Lääne-Virumaal on hästi käituvad neljajalgsed sõbrad koos pererahvaga oodatud kahes muuseumis.

"Koerad on normaalne osa meie igapäevaelust, ja ehkki pole teaduslikult kinnitatud, kas muuseumis käimine mõjub koertele sama positiivselt kui inimestele, siis on see suurepärane võimalus sel suvel oma neljajalgse sõbraga kvaliteetselt aega veeta," ütles muuseumikaardi juht Kert Kask.

Lääne-Virumaal võib koos koeraga külastada Porkuni paemuuseumi ja Sagritsa muuseumi Karepal. Muuseumikaardiga liitunud koerasõbralike muuseumidega kogu Eestis saab tutvuda muuseumikaardi kodulehel. 

"Muuseumis tuleb koeral kohaneda uute lõhnade, inimeste ja kogemustega, millega ta harjunud pole. Varu enne muuseumikülastust piisavalt aega, et koer saaks uue keskkonnaga harjuda, ning tee külastuse ajal vajadusel pause. Lemmikul võiks olla kõht pigem tühi, et teda vajadusel ka maiustega meelitada," soovitas koerakoolitaja Urve Lageda.

Enne muuseumisse minekut on kindlasti vaja end kurssi viia muuseumi eeskirjadega. Mõnesse muuseumisse on lubatud vaid väikesed sülekoerad või koerad, keda omanik hoiab rihma otsas või kotis. Mõni muuseum lubab koeri vaid teatud näitustele ja hoonetesse. Nagu teisedki muuseumikülastajad, peaksid koerad hästi käituma ning muuseumisse on koerad lubatud omaniku vastutusel.

Eelmise aasta aprillis sisse seatud Eesti muuseumide digitaalsel aastapiletil ehk muuseumikaardil on juba üle 15 000 omaniku, kes on teinud viimase aastaga rohkem kui 120 000 muuseumikülastust. Vanim muuseumikaardi omanik on 93-aastane, noorim kahene. Muuseumikaardiga on liitunud enam kui 120 muuseumi üle Eesti.

Tagasi üles