Rakveres tegi alajaam paugu, Kiviõlis kadus elekter kahel tuhandel kliendil (1)

Kevin Volter
Copy
Päästjad kontrollivad sündmuskohta. Pilt on illustreeriv.
Päästjad kontrollivad sündmuskohta. Pilt on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

Täna pärastlõunal sõitsid päästjad Rakvere linna Härma tänavale, kus alajaamast kostis plahvatus ja tuli suitsu. Veidi peale seda toimus rike ka Kiviõlis.

Rakveres asuvas alajaamas oli ilmselt kuuma ilma tõttu tekkinud lühis, mille tagajärjel toimus plahvatus. Päästjad tegelevad praegu sündmuskoha kontrolliga. Kohale on kutsutud ka elektrikud.

Elektrilevi katkestuste kaardi kohaselt on piirkonnas kella 15.57 seisuga vooluta 337 klienti.

Kella poole viie paiku õhtupoolikul kadus elekter üle kahe tuhandel Kiviõli elanikul. Elektrilevi kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Kristi Reilandi sõnul on seal tegu maakaabli rikkega ning ühenduse taastamine võtab aega umbes kaks tundi. Kella 16.50-ks oli vooluta veel 1256 klienti.

Tegu on viimastel päevadel juba neljanda alajaama rikkega Lääne-Virumaal, eile õhtul olid sarnased juhtumid Tapa linnas ja Kiku külas.

Kristi Reiland ütles, et viimaste päevade kuumad ilmad on toonud kaasa mitmel pool üle Eesti suuremaid ja väiksemaid rikkeid. "Lääne-Virumaa juhtumite korral kuumenesid alajaamades üle kaablite ühenduskohad ja eelmise generatsiooni ühendused lähevad rikki pauguga ning sellega kaasneb ka tossupilv. Kuid üldjuhul tulekahju selliste riketega ei kaasne, kui just mõni säde ei satu ülikuivale pinnasele," rääkis ta.

Lisaks kadus reede varahommikul kella 1 paiku vool Imastu ja Põima kandis. "Selle rikke puhul läks ühe kaabli kinnitus katki ja kaabel kukkus traaversile ehk elektriposti metalsele osale," kommenteeris Reiland. "Elektrivõrk on omavahel väga tihedalt seotud. Üks rike, mis tekitab kogu süsteemis anomaaliat, võib tekitada juurde mitu uut rikkelist kohta. Kellegi pahatahtlikku kätt ei ole me nende sündmuste käigus tuvastanud."

Alajaamade rikked viimase ööpäeva jooksul:

27.06

  • Kell 14.26 anti teada paugust ja suitsust alajaamas Tapa linnas Rohelisel tänaval. Päästjate juuresoleku ajal käis alajaamas kolm võimsat plahvatust, suitsu ja leeke ei olnud. Ala piirati ohutuslindiga ja kohale kutsuti elektrikud.
  • Kell 17.48 märgati Kadrina vallas Kiku külas alajaamas suitsu ja seejärel oli põld põlema süttinud. Päästjad kontrollisid ala üle ja kohale tulid elektrikud.
  • Kell 19.56 käis samas külas bussipeatuse juures alajaamas pauk ja ümbruses süttis muru. Väikese põlengu kustutasid päästjad kululuudadega ja kohale kutsuti elektrikud.

Tagasi üles