Rakveres algab juubelit tähistav Baltoscandal

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
"Silence of Sirens" räägib leedu teatri näidete põhjal naistevastasest vägivallast.
"Silence of Sirens" räägib leedu teatri näidete põhjal naistevastasest vägivallast. Foto: D. Matvejev

Kolmapäeval, 3. juulil saab Rakveres alguse 18. rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal. Eesti ja maailma tippteatrit koondav festival tähistab tänavu 30 aasta möödumist esimesest Baltoscandalist Rakvere linnas. Festivali avab Johhan Rosenbergi ja Von Krahli teatri performance "Järelsuve koor" Rakvere turul.

Rokifestivali atmosfääriga suvefestival pakub lühikese aja jooksul intensiivse läbilõike erilaadse teatrikeelega lavastustest. Viie päeva jooksul etendub 13 lavastust 10 riigist, lisaks on kavas kinoprogramm ja raamatuesitlus.  

Tänavu leiab kavast kolm lavastust, mida sobib vaatama tulla ka koos perega.Need on festivalide lemmik Miet Warlop ja tema mänguline ning multifilmilik lavastus "After All Springville", itaallase Andrea Salustri vaatemänguline "Materia" ja Lawrence Malstifi installatsioon "Shrink”, mis asetab vabatahtlikud osalejad vaakumpakendatult maa ja taeva vahele rippuma.

Rakverre on oodata ka varasemast Eesti publikule tuttavaid tegijaid. Maailmakuulsa prantsuse lavastaja Philippe Quesne‘i "Farm Fatale" toob vaatajate ette kamba hernehirmutisi, kes näitavad, milline oleks maailm ilma inimesteta. Ivo Dimchev annab omalaadse kontserdi "The Selfie Concert", kus telefoni välja lülitama ei pea. Soomlaste WAUHAUSi "The Companion" kutsub privaatsele kohtumisele robotkoeraga ühe vaataja korraga.

Lähiriikidest on festivalile kutsutud Norra teatrirühmituse Susie Wang "Burnt Toast", milles jäme Texase aktsent kohtub absurdihuumori ja verdtarretav narratiiviga, tulemuseks tarantinolik "splatter-teater". Laura Kutkaitė "The Silence of the Sirens" räägib leedu teatri näidete põhjal naistevastasest vägivallast ja võimu kuritarvitamisest kultuurivaldkonnas.

Robert Henke, keda klubimuusika austajad tunnevad ka Monolake‘ina, loob viie vana kooli arvutiga Commodore CBM 8032 audiovisuaalse performance‘i, mida iseloomustab erilaadne gruuv ja visuaalne võlu. Teos pälvis Veneetsia biennaali 67. rahvusvahelisel kaasaegse muusika festivalil parima lavastuse auhinna.

Kinoprogrammist leiab tänavu Austraalia teatriuuenduse teerajaja ja rahvusvaheliselt tunnustatud teatritrupi Back to Back Theatre‘i debüütmängufilmi "Shadow". Emotsionaalselt liigutav lugu jälgib vaimupuudega aktivistide rühma, kes avalikku arutelu korraldades avastavad, et nende endi eelarvamused osutuvad suurimaks takistuseks maailma päästmisel. Back to Back Theatre on maailmas enim tuntud selle poolest, et kasutab puuet kunstilise lähenemise vahendina. Äsja pälvis  trupp 52. Veneetsia teatribiennaalil Kuldlõvi elutöö eest.

Eesti teatrit esindavad festivalil Marta Aliide Jakovski palju kiidusõnu pälvinud "Fundamentalist" (Von Krahli teater), Eesti-Sloveenia koostöölavastus "Fun Fact" (Kanuti Gildi Saal) ja Robin Täpi "Kibe!". Festivali avab Johhan Rosenbergi ja Von Krahli teatri performance "Järelsuve koor" Rakvere turul, milles astub üles EMTA lavakunstikooli 31. lend.

Baltimaade vanim ja tänaseni regiooni üks suurimaid etenduskunstide festivale Baltoscandal toimub iga kahe aasta tagant. Tänavune juubelihõnguline festival toimub Rakveres 3.–7. juulini. Festival esitleb uuenduslikke ja peavoolust erinevaid teatrivorme, mis on suunanäitajaks kogu etenduskunstide valdkonnas. Festivali korraldab Rakvere teater ja kunstiline juht on Priit Raud.

Tagasi üles