Kunstiakadeemia tudengid uurivad Vanamõisa mõisahoonet

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
EKA tudengid uuringuid tegemas.
EKA tudengid uuringuid tegemas. Foto: Karola Mursu

Käesoleval nädalal, 1.–5. juulini, uurivad Eesti kunstiakadeemia (EKA) muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid Lääne-Virumaal Vanamõisa mõisahoonet. Uuringute raames tehakse mõisahoones viimistlus- ja ehitusarheoloogilisi uuringuid, et välja selgitada hoone ajaloolised viimistlused ja ehitusjärgud. 

Vanamõisa oli rüütlimõis, mis kuulus Virumaal Haljala kihelkonda. Iseseisvaks üksuseks sai mõis 1660. aastal, kui see eraldati Karula mõisa maadest. Teadaolevalt oli siin 16. sajandi lõpul Kassisaba (Kattisab) nime kandnud mõis, mis kuulus Karula pärishärrale Otto von Wrangellile. Mõisahoone hävis 17. sajandi alguses, kuid 1660. aasta paiku taastas Karula mõisaproua Tiesenhausen hoone, et seal vanaduspõlve veeta, ja pani sellele nimeks Altenhof (Vanamõisa). 

Mõis on olnud mitme perekonna käes. Aastatel 1803–1919 kuulus mõis von Brevernite aadliperekonnale, kelle valduses oli mõisasüda kuni ümberasumiseni 1939. aastal. 

Praegune neorenessanssstiilis mõisahoone pärineb tõenäoliselt 1856. (1859.(?)) aastast. 

EKA tudengite uuringupraktika käigus otsitakse vastust küsimustele, kas mõisahoone on ehitatud 1850. aastatel või varem (ja hiljem ümber ehitatud); milline on olnud mõisa ajalooline ilme ning kui palju on sellest säilinud ja kas mõisa ehitamist saab siduda 19. sajandil Lääne-Virumaal aktiivselt tegutsenud arhitekti Friedrich Ferdinand Modiga.

Vanamõisa mõis on laiemale avalikkusele tuttav kui ETV-s kevadhooajal näidatud sarja "Elu võimalikkusest maal" võttepaik.

Tagasi üles