Reedel algab muusikafestival "Klassika on Moes"

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Keelpillikvartetti M4GNET esitab keelpillikvartetile eri ajastutel kirjutatud muusikat.
Keelpillikvartetti M4GNET esitab keelpillikvartetile eri ajastutel kirjutatud muusikat. Foto: Klassika On Moes

Moe muuseumis ja külastuskeskuses toimub 5. ja 6. juulil muusikafestival "Klassika on Moes", mis tähendab klassikalise kammermuusika kontserte põnevas keskkonnas – Moe mõisale kuulunud 18. sajandil ehitatud viinaköögis. 

Moe külas asuvas 1971. aastal asutatud Eesti piiritusetööstuse muuseumis, mis annab ülevaate Eesti piirituse- ja viinatööstuse arengust 500 aasta jooksul, kutsuti 2022. aastal ellu muusikafestival ideega pakkuda publikule suviselt kergeid klassikalise muusika elamusi.

Moe külastuskeskuse inspireeriv keskkond ning mõisahoones asuv suurepärase akustikaga Kurbergi saal on muusikafestivaliks justkui loodud. "Sealne keskkond on kui omaette väike küla, mis pakub avastamisrõõmu pea kõigile meeltele, ja seda soojas õhkkonnas," sõnas tänavuse festivali üks esineja pianist Johan Randvere. Koos klarnetist Toomas Vaviloviga on pianist ette valmistanud kogu perele mõeldud kontserdi, kuhu on oodatud pere väiksemad ja suuremad. "Kontserdil vaatame, kas kiiremini jooksevad pianisti ehk minu või klarnetist Toomase sõrmed, saame tuttavaks klarnetiga ning kuulame ilusat muusikat."

5. juulil avab festivali pianist Mati Mikalai klaveriõhtuga, kus kõlab armastatud prantsuse helilooja Claude Debussy kuulus "Bergamo süit", mille üks osadest "Kuuvalgus" on muusikasõpradele tuntud. Festivali avapäeva õhtu pakub võimalust, mida ei tule Eestis ette iga päev: saab kuulata harfi ning ainult sellele instrumendile kirjutatud muusikat. Liis Jürgensi soolokontserdi kavas on eesti heliloojate Pärt Uusbergi, Arvo Pärdi ja Lauri Jõelehe harfipalad ning Liis Jürgensi improvisatsioonid kõrvuti prantsuse muusikaga.  

Festivali teisele päevale lükkavad hoo sisse Toomas Vavilov ja Johan Randvere koguperekontserdiga "Trost ja klahv". Noorema põlvkonna tippudest koosnev keelpillikvartetti M4GNET pakub keelpillikvartetile eri ajastutel kirjutatud muusikat. Kontserdil "Keelpillilummus" kõlavad kõrvuti Ludwig van Beethoveni keelpillikvartett op 59 nr 1 ning ühe maailmas enam esitatud eesti helilooja Erkki-Sven Tüüri esimene keelpillikvartett, mis pühendatud teatrilegend Urmas Kibuspuule.

Rein Rannapi autoriõhtu on väga erilise kavaga: kõlavad helilooja lastelaulud, mis on loodud põhiliselt 1980. aastatel Ott Arderi luuletustele. Esimest korda saavad kontserdilaval kokku ning esitavad neid "kaks karu": tenor Mati Turi, keda kontserdihooajal näeme laval Wagneri-rollides, ning autor ja pianist Rein Rannap ise. "Klassikalaulja ettekandes pole need muidugi enam ainult lastele, vaid peaksid olema samavõrd nauditavad – ja sageli naljakad – ka täiskasvanutele," sõnas laulude autor Rein Rannap. Kontsert "Kaks karu" paneb selle aasta festivalile punkti.

Kontsertide vahel on võimalus tutvuda Moe muuseumi ja külastuskeskusega. 

Festival "Klassika on Moes" toimub SA Eesti Interpreetide Kontserdid ning Moe muuseumi ja külastuskeskuse koostöös.

Tagasi üles