36-st kontrollitud asutusest vastas tuleohutuse nõuetele vaid viis

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Tulekustuti tuleb paigutada kohta, kust tulekahju korral selle kergesti kätte saab. Antud juhul see nii ei ole.
Tulekustuti tuleb paigutada kohta, kust tulekahju korral selle kergesti kätte saab. Antud juhul see nii ei ole. Foto: Ida päästekeskus

Ida päästekeskuse inspektorid kontrollisid möödunud nädalavahetusel Ida- ja Lääne-Virumaal tuleohutusnõuete täitmist 36 baaris, kohvikus, ööklubis, piljardi- ja bowling'u-saalis ning kasiinos. Nõuded olid täidetud vaid viies, Rakveres said korrektsuse eest kiita kohvik Vesper, Virma pubi ja Berliini Trahter.

Nagu eelmisel aastal oli kõige enam tuleohutuses puudusi Ida-Virumaa asutustes, kus 27-st kontrollitud meelelahutus- ja toitlustusasutusest oli vaid ühes kõik korras. Lääne-Virumaal kontrolliti üheksat asutust, puudusi leiti viies. Viiele asutusele määrati rikkumiste eest trahv, kuuel korral tehti ettekirjutus puuduste kõrvaldamiseks.  

Ida-Virumaal olid puudused valdavalt seotud väljumis- ja evakuatsiooniteede ning nende valgustusega ning esmaste tulekustutusvahenditega. Evakuatsioonivalgustuse puhul toodi peamiste kitsaskohtadena esile, et see oli osaliselt puudu, tähised olid valed või ei töötanud valgustus püsirežiimil. Osas asutustes olid evakuatsiooni- ja varuväljapääsuteed takistatud, evakuatsiooniuksed võtmeta mitteavatavad, samuti oli väljapääs varjatud või väljapääse ei olnud piisavalt.

Lääne-Virumaal oli ühes asutuses puudusi väljumis- ja evakuatsiooniteede märgistusega ning ühes kohvikus oli tulekustuti kontrolltähtaeg aegunud. 

Ida-Virumaal olid tulekustutid enamasti kontrollimata, need ei olnud nähtaval kohal või olid üldse puudu. Tuleohutusjärelevalve peainspektor Artjom Ivanov tuletab meelde, et tulekustutite kontrollimine ja hooldamine on erinevad toimingud. "Hooldust tuleb teha üldiselt iga kümne aasta ja kontrolli kahe aasta järel selleks õigusi omava asutuse poolt. Tihtipeale jälgitakse üksnes hoolduse kleebist ja kontroll jääb õigeaegselt teostamata," märkis Ivanov. 

Inspektorid kiitsid asutusi, kus pööratakse tuleohutusele suurt tähelepanu ning mille esindajad paistsid silma oma suhtumise ja arusaamaga, et just nemad vastutavad tuleohutusnõuete täitmise eest. Rakveres pälvisid kiidusõnu kohvik Vesper, Virma pubi ja Berliini Trahter, Jõhvis Olympic Casino. 

Tagasi üles