Kadrinas avatakse kultuuritänava esimene mälustend

Copy
Esimene mälustend Kadrina kultuuritänaval on pühendatud Otto Strandmanile.
Esimene mälustend Kadrina kultuuritänaval on pühendatud Otto Strandmanile. Foto: eskiis

Teisipäeval, 9. juulil kell 14 esitletakse Kadrinas Kalev Kuke akadeemilist uurimust Otto Strandmanist, seejärel avatakse esimene kultuuritänava mälustend Kadrina lähedal Vandu külas sündinud Eesti poliitikule.

Kultuuritänava eestvedaja, Kadrina kultuurikoja direktor Ahto-Lembit Lehtmets ütles, et juba viis aastat tagasi hakkasid infokillud soovist midagi sellist Kadrinasse luua tema kõrvu kostma. Konkreetsemalt esitas selle idee vallavolikogu liige Karl Lindam ja vallavanem Kairit Pihlak andis kultuuritänavale rohelise tule. Kolme aasta eest hakati tasapisi tegutsema, et idee teoks saaks.

Kultuuritänava valmimise taga on Lehtmetsa sõnul suur meeskond. Suurimad panustajad sisendi andmisel on olnud Tiiu Uusküla ja Neeruti Selts. Disaini teostab Martin Eelma ja disainiagentuur Tuumik, loovkirjutaja on Rait Millistver ja Happy Writer, stendide tehniline disainer ning tootja on Kalle-Priit Pruuden ja HN Steel OÜ. Kultuuritänava kodulehte ehitab Ingmar Trummer ja disainiagentuur Laama ning postide paigaldamisel aitab Kadrina oma Oto Ehitus Tarmo Eessaare juhtimisel – paigaldus käib valla ehitusspetsialisti Aivar Aruja valvsa pilgu all. Lisaks on veel nõu ja jõuga abiks terve armee kogukonna inimesi.

Kadrina kultuuritänav asub Viru tänava ääres ning sinna on plaanis paigutada kuni 15 tähist, mis tutvustavad oluliste isikute ja hoonete kaudu Kadrina ajalugu. Lehtmets rääkis, et isikud, kellele mälustendid on pühendatud, on valitud selle järgi, et nad räägiksid olulise Kadrina kogukondliku kultuuriloo ära nii, et see kõnetaks omainimest ja külalist samaväärselt. "Siin määras loo ära ka teekond – Viru tänav – ise, aga väga olulist rolli on mänginud ka nii oma inimeste soovitused kui kõrvaltvaatajate ettepanekud," lausus ta. 

2024. aasta jooksul valmib veel neli stendi, ja kuigi nende puhul on juba suurem eeltöö tehtud, jääb neil kujutatav esialgu saladuseks.

Tagasi üles