Baltoscandali tasuta installatsiooni toimumiskoht muutus

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Installatsioon "Shrink".
Installatsioon "Shrink". Foto: Baltoscandal

Keeruliste ilmastikuolude tõttu toimub Baltoscandali kavas olev Lawrence Malstafi "Shrink" laupäeval, 6. juulil Parkali tänava asemel Rakvere teatris. Vahemikus kella 16–18 saavad huvilised tasuta vaadelda installatsiooni, milles kohalikud vabatahtlikud tõmmatakse vaakumpakendatult maa ja taeva vahele püstiasendis rippuma.

Installatsioonis osaleja asetatakse kahe suure läbipaistva kilepalaka vahele, kust õhk järk-järgult välja imetakse. Kahe pinna vahele sisestatud läbipaistva voolikuga saab vaakumpakendis viibija õhuvoolu reguleerida. Kilepalakate vahel rõhu kasvades külmub pakendatud keha pind tasapisi arvukateks mikrovoltideks. Etenduse jooksul liigutab installatsioonis osaleja end aeglaselt ja vahetab asendeid.

Rahvusvaheliselt mitmeid auhindu võitnud Lawrence Malstafi looming asetseb visuaalse ja teatraalse piiril. Ta arendab installatsiooni- ja etenduskunsti, keskendudes liikumisele, juhusele, korrale ja kaosele ning kaasahaaravatele sensoorsetele ruumidele, mis mõeldud üksikkülastaja jaoks. Tema projektid rakendavad füüsikat ja tehnoloogiat lähtepunkti või inspiratsiooniallikana, samuti installatsioonide käivitamise vahendina.

18. korda toimuv Baltoscandal kestab veel kuni 7. juulini. Festival esitleb uuenduslikke ja peavoolust erinevaid teatrivorme, mis on suunanäitajaks kogu etenduskunstide valdkonnas. Festivali korraldab Rakvere teater ja kunstiline juht on Priit Raud.

Tagasi üles