Nädala lind: Soo-roolind

Copy
Soo-roolind looduses.
Soo-roolind looduses. Foto: Peter Lind

Mina seda lindu nägupidi ära ei tunneks, kui ta mulle kusagil vaikides vastu trehvaks. Ega vist enamik linnuteadlasigi teda põgusa välise vaatluse põhjal teistest roolindudest eristada ei suudaks. Küll aga lähemal uurimisel.

Soo-roolinnu äratundmiseks on vaja kuulda tema laulu ja see on selline, mis teinud linnu kuulsaks üle maailma. Tema laul on ainulaadne. Mitte et see nii hullult kaunis oleks nagu kreeka mütoloogiast tuntud sireenide laul, mille peale meremehed aru kaotasid ja laulu suunas pimesi hukatusse sõitsid. Ei, seda pole isegi linnulaulude seas kauneimaks peetud.

2002. aastal Eesti linnumeeste korraldatud linnu-Eurovisionil saavutas soo-roolind Bulgaariat esindades žürii hinnangul ööbiku, mustpea-põõsalinnu ja põldlõokese järel neljanda koha, rahvahääletusel aga kõigest kolmeteistkümnenda. Ja kui ta Eesti eelvoorus ööbiku, sookure ja peoleo järel koos tikutajaga neljandat-viiendat kohta jagas, olid Eesti linnumehed tema nii kõrgest kohast isegi üllatunud, sest ega rahvas väga laialdaselt seda lindu ei tunnegi. Hoolimata tema ainulaadsusest. Aga prohvetid ei pidavatki omal maal tuntud olema.

Tagasi üles