Kadrina piloot tegi Rally Estonial puhta töö

Copy
Jaspar Vaher võitis oma klassis kindlalt.
Jaspar Vaher võitis oma klassis kindlalt. Foto: Paul Poderat

Nädalavahetusel Lõuna-Eesti teedel peetud Rally Estonia kujunes Kadrina rallipiloodile Jaspar Vaherile edukaks. Koos kaardilugeja Sander Pruuliga võideti kõik, mis võita oli, ning tasuks saadi kaks klassivõitu ja üldarvestuse kahekümnes koht.

Poolteist aastat tagasi tuntud ralliportaali DirtFishi poolt järgmiseks Kalle Rovanperäks ristitud Jaspar Vaher võitis 14 kiiruskatsest üheksa ning edestas lõpuks lähimat jälitajat rootslast Calle Carlbergi 46,3 sekundiga. Kolmas oli samuti läänenaaber Mille Johannson (+52,6), neljandaks jäi napimast napimalt Karl-Markus Sei (+54,0).

«Ma arvan, et üldjoontes läks võistlus päris hästi. Alustasime ikkagi oma tempoga ja üritasime tarka sõitu teha. Muidugi olud tegid kogu nädalavahetuse päris keeruliseks ka. Tuli vihma ja kõike, aga õnneks saime päris hästi hakkama. Midagi hullu ei olnud,» ütles Vaher Postimehele.

Rally Estonia 2024 avaüritus Tartu raekojas. Vaher osales koos kaardilugeja Sander Pruuliga ka autogrammide jagamisel.
Rally Estonia 2024 avaüritus Tartu raekojas. Vaher osales koos kaardilugeja Sander Pruuliga ka autogrammide jagamisel. Foto: Signe Oidekivi

Ühtegi märkimisväärset sõiduviga esisillaveolise Fordiga sõitnud Vaher ei teinud. «Eks midagi oli ikka, seda on alati. Aga sellist hetke, kus oleks juba lubama hakanud, sellist polnud, läks õnneks.»

Otsustav katse erines Vaheri sõnul esimesel ja teisel läbimisel kui öö ja päev. «Ma arvan, et esimene läbimine oli punktikatsel pooleldi okei, aga teine oli ikkagi mudane, jäljes oli väga palju vett. Õnneks saime tagantpoolt startida, teistega võrdsetes oludes,» ütles Vaher, kes esialgu pidanuks punktikatsel olema võistlejate rivis esimene, et kõikide klasside liidrid pääseksid teleülekandesse. Tema õnneks läks tormi tõttu ajakava paigast ning nii sai ta startida samalt positsioonilt, kus ka eelmistel katsetel.

Erinevalt ERC3-klassis sõitnud Romet Jürgensonist oli Vaheril ERC4-s juba enne viimast päeva konkurentide ees võrdlemisi turvaline edu, tervelt 37,3 sekundit. See võimaldas tal pühapäeva võtta natuke pingevabamalt. «Eks siht oli silme ees, et lõppu jõuda. Teadsime, et rehvilõhkumise oht on päris suur. Eks mingitel katsetel proovisime ikka vahet juurde teha või hoida, aga muidu sellist surumist ei olnud täna.»

Pühapäeva hommikul andis Vaher oma elu esimese otseintervjuu rally.tv-le, mille võttis legendaarne reporter Julian Porter, kelle häält teavad kõik WRC otseülekannete vaatajad. Lääne-Virumaalt pärit rallimees avaldas lootust, et see kogemus mööda külgi maha ei jookse. «See oli jah esmakordne, kogemus omaette. Eks näis, kas tulevikus on veel sellist kogemust vaja.»

Vaheri sõnul ei tea ta veel, millal tema hooaeg jätkub. Tänavu kaks starti EM-sarjas ja ka Soome meistrivõistlustel teinud Vaher sooviks uuesti rajal olla hiljemalt suve lõpus. «Täpset võistluskava praegu polegi. Tahaks loota, et saame ka ühe ERC-etapi veel teha Inglismaal. Aga eks see alles selgub. Äkki saame mõne ralli veel ette teha või kas üldse sõita,» rääkis Vaher, jättes otsad lahtiseks.

Kaardilugeja Sander Pruul (vasakul) ja Jaspar Vaher võitsid Rally Estonia ERC4 ja juunioride arvestuses.
Kaardilugeja Sander Pruul (vasakul) ja Jaspar Vaher võitsid Rally Estonia ERC4 ja juunioride arvestuses. Foto: @world/Red Bull Content Pool
Tagasi üles