Arendaja pakub vallale Põdrangu päikesepargi eest igaaastast hüvitist

Copy
Plaanitava päikesepargi üle käinud arutelust võttis osa kümmekond Põdrangu küla elanikku.
Plaanitava päikesepargi üle käinud arutelust võttis osa kümmekond Põdrangu küla elanikku. Foto: Kevin Volter

Tapa vallavalitsus ja AS Sunly tutvustasid Põdrangu kaupluse juures kohalikule külarahvale sealsetele põldudele plaanitava ligemale 100 hektari suuruse päikesepargi rajamise plaane. Arendaja esindaja Mirko Nõmmsalu pakkus välja, et kui päikesepark tõesti rajatakse ja see tööle hakkab, maksab Sunly igal aastal vallale väikest tasu.

Praeguste elektrihindade ja -tarbimise juures oleks toetussumma suurus Sunly hinnangul 25 000 – 30 000 eurot aastas. "Aga see on hetkel arvestatud summa ja selle suurus hakkab sõltuma paljudest teguritest," täpsustas Sunly projektijuht Nõmmsalu. "Vald saab selle raha kogukonnale tagasi anda. Millisel moel, see on juba valla otsustada, sest meie saame lepingu sõlmida ikka valla, mitte kogukonnaga."

AS Sunly plaanib Tapa valla Põdrangu küla lähistele rajada suure, ligemale sajal hektaril laiuva päikesepargi, mille tootmisvõimsus oleks 75–85 megavatti. Päikesepaneele ja külas asuvaid maju jääks lahutama paar-kolmsada meetrit. Tapa abivallavanem Andrus Freienthal tutvustas, et üks osa päikesepargist tuleks Põdrangu–Tamsalu tee äärde ja see külasse otse ära ei paistaks, kuid teist ala hakkaks nägema tõepoolest ka külas asuvatest majadest. Kümmekond arutelul osalenud kohalikku elanikku – see on suur hulk, kui arvestada, et Põdrangul elab umbes 60 inimest – avaldas oma meelsust ja ütles, et neile ei meeldiks, kui põldude asemel avaneks neil vaade vaid hiigelsuurele päikesepargile. "Mis meie sellest saame, kui keegi võõras tuleb ja meil vaate ära rikub?" kõlas hääl rahva hulgast.
Tagasi üles