Riik katsetab ohuteavituse saatmist nutitelefonidesse

Copy
Taskusireeni projekti eesmärk on selgitada välja, kas kõrgete mastide 5G-tehnoloogial põhinev meediaedastus sobib ohuteavituse edastamiseks.
Taskusireeni projekti eesmärk on selgitada välja, kas kõrgete mastide 5G-tehnoloogial põhinev meediaedastus sobib ohuteavituse edastamiseks. Foto: Konstantin Sednev

Eesti katsetab järgmise kahe aasta jooksul taskusireeni projekti käigus ainulaadset tehnoloogiat, mille abil suure ohu kohta saadetud teavitus liigub hetkega teate saaja nutitelefoni.

Suurest ohust antakse telefoniomanikule märku nii heli ja valguse kui ka vibratsiooniga. Taskusireen töötab ka siis, kui telefon on lülitatud vaiksele režiimile või mobiilside operaatori võrk ei toimi.

Riigisekretär Taimar Peterkopi sõnul on elanike kiire teavitamine ohu korral riigile võtmetähtsusega, seda on näha ka käimasoleva Ukraina sõja näitel. "Elanikkonnakaitse seisukohalt on äärmiselt oluline, et ohuteavitust oleks võimalik teha erinevate taristute kaudu," rääkis Peterkop.

Taskusireeni projektijuht Kadi Luht-Kallas lisas, et elanike ohust teavitamiseks on vastavalt olukorrale mõistlik kasutada eri kanaleid. "Taskusireen oleks justkui iga telefoniomaniku isiklik taskus kaasas kantav sireen, mille kaudu riik saab ohust inimese elule või tervisele kiirelt märku anda," selgitas Luht-Kallas.

Selline lahendus ei ole maailmas veel kusagil kasutusel. Kui tehnoloogia katsetamine õnnestub, on sellel projektil praeguses julgeolekuolukorras ka suur ekspordipotentsiaal.

Taskusireeni projekt kestab kaks aastat ja selle eelarve on 1,25 miljonit eurot.

Tagasi üles