AVATUD TALUD: Metsikute kolhoosi mesilaste taltsutamine tõi leiva Valtinite pere lauale (1)

Copy
Martin Valtin meekärjega. Oskuslik aretustöö on metsikutest kolhoosi mesilastest teinud rahulikud ja sõbralikud meetoojad. Kärje väljavõtmisel pole suitsulõõtsa ega kaitsemaski vajagi.
Martin Valtin meekärjega. Oskuslik aretustöö on metsikutest kolhoosi mesilastest teinud rahulikud ja sõbralikud meetoojad. Kärje väljavõtmisel pole suitsulõõtsa ega kaitsemaski vajagi. Foto: Ain Liiva

Inju külas tegutsevatel Valtinitel on ligi 180 mesitaru. Praegu eduka pereäri algus oli aga üsna juhuslik, võib öelda, et isegi kaootiline. Kõik oleks võinud minna teisiti, kui perel poleks olnud suurt õunaaeda.

See oli 1996. aastal, kui Valtinite õunaaeda Injus hakkasid lendama üksteise järel mesilaspered. "Üle päeva tuli selline kuuekilone sülem," meenutas pereisa Igor Valtin. Mõnel päeval oli õunapuude otsas isegi kuus-seitse sülemit.

Sõber Indrek Klammeri abiga saadi tühje mesipuid, kuhu mesilaspered sisse panna. "Klammer ostis erinevaid põllumaid kokku. Ühel ostetud maatükil oli vana mesila peal. Tema siis helistas minu vanematele ja ütles, et kui te soovite, siis tulge ja korjake need vanad tarud ära, mis tema maatükil on, muidu ta lihtsalt lükkab need kokku ja paneb põlema," rääkis perepoeg Martin Valtin.

Tagasi üles