Tristan Konso krooniti Euroopa meistriks (1)

Copy
Tristan Konso tõusis U18 Euroopa meistrivõistlustel kümnevõistluses poodiumi kõrgeimale astmele.
Tristan Konso tõusis U18 Euroopa meistrivõistlustel kümnevõistluses poodiumi kõrgeimale astmele. Foto: Merlyn Lipp/ekjl

Tristan Konso võitis U18 Euroopa meistrivõistlustel kümnevõistluses kuldmedali 7549 punktiga! 

See tulemus tähistab uut U18 vanuseklassi maailma hooaja edetabeli tippmarki ja noormehe isiklikku rekordit. Konso järel lõpetas teisena rootslane Liam Belo Da Silva ja kolmandaks tuli prantslane Kilian Trochain.

Konso püstitas kümnevõistluse sees uue isikliku rekordi mitmel alal: 1500 m jooksus (4.59,69), odaviskes (47.29), teivashüppes (4.60), 400 m jooksus (48,95) ja kuulitõukes (13.88). Lisaks tegi Konso uue U18 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste rekordi 110 m tõkkejooksus (13,52).

Treener Alar Madilainen ja Euroopa meister Tristan Konso.
Treener Alar Madilainen ja Euroopa meister Tristan Konso. Foto: Merlyn Lipp/ekjl

Kettaheites lennutas noormees ketta 43.14 meetri kaugusele, kõrgushüppes ületas 1.84, kaugushüppes märgiti tema tulemuseks 6.74 ja 100 m sprindis 10,90.

Tristan Konso oli medalisoosik ka 110 m tõkkejooksus, kus kahjuks tuli piirduda poolfinaaliga. Eeljooksude lõpuks oli 16-aastane kergejõustikuklubi ViKe kasvandik U18 vanuseklassi Eesti rekordiga (13,24) oma eakaaslaste seas Euroopa hooaja edetabelis teine-kolmas. Temaga jooksis võrdse aja itaallane Kyan Daniel Duffy Escalona, prantslane Lucas Domergue oli kaks sajandikku nobedam. 

Konso poolfinaaljooks ebaõnnestus aga täielikult, sest ta võeti valestardi tõttu maha. Meie noormehe reaktsiooniajaks loeti 0,188 sekundit. Eksimus oli selge, sest lubatu piir algab 0,100 sekundist.

Lisaks Rakvere noormehe kuldmedalile võitsid eestlased veel kaks medalit: Henri Apri tuli teivashüppes hõbedale ja Miia Ott 100 meetri jooksus pronksile.

Tristan Konso tegi maailma hooaja tippmargi ja krooniti Euroopa meistriks.
Tristan Konso tegi maailma hooaja tippmargi ja krooniti Euroopa meistriks. Foto: Merlyn Lipp/ekjl

Tristan Konso treener Alar Madilainen rääkis, et kuna mitmevõistluses on kümme ala, hindab ta stabiilsust. "Kui sinna sisse õnnestub veel mõned rekordid teha, siis on kõik hästi," ütles treener ja nimetas, et jõuproovi algus oli natuke krobeline. "Alates 400 meetri jooksust õnnestus pea kõik alad realiseerida võimete kohaselt," jätkas Madilainen. Tema sõnul oli omajagu närvikõdi teivashüppes, kus Konso ületas algkõrguse kolmandal katsel. Samuti tuli odaviskes viimasel katsel päeva parim tulemus.

"No tõkkejooksu valestart oli päris valus. Ta oli valmis väga kiiresti jooksma ja medalite eest võistlema," rääkis Madilainen ning lisas, et lõpp hea, kõik hea.

16-aastane Tristan Konso ütles, et jäi oma tulemustega väga rahule. "Selleks et Euroopa meistriks tulla, peab iga ala õnnestuma ja kõik kokku jooksma," rääkis noormees ja tõdes, et kõige enam rõõmustasid teda teivashüppe ning tõkkejooksu tulemus. Teivashüppes püstitas ta ju isikliku rekordi ning ka tõkkeid jooksis kiiremini, kui ei iial varem kümnevõistluse jooksul. Konso sõnul pani ta füüsiliselt kõik mängu. "1500 meetri jooksuga peab hakkama tööd tegema, sest nii mõnegi punkti annab sealt veel võtta," lausus vastne Euroopa meister.

Tristani ema Triin Konso sõnas, et käib väga sageli oma laste võistlusi ja esinemisi kohapeal vaatamas. Ka Slovakiasse sõitsid nad terve perega, et nii Tristanile kui ka tervele koondisele kaasa elada. "Meil on tõeliselt ägedad noored kergejõustiklased sirgumas," kiitis Triin Konso ja tunnistas, et poja võistluse jälgimine on muidugi emotsionaalne. "Kui tal läheb hästi, on rõõmu palju, kui ta aga satub keerulisse olukorda, siis on kõrvalt seda väga ärev vaadata," rääkis spordipoisi ema. Medalitseremoonia ajal oli ta muidugi õnnelik ja uhke nii oma poja kui ka treener Alar Madilaineni üle. "Sel hetkel, kui meie Eesti hümn mängib üle kogu staadioni ja oma laps seisab poodiumil, on päriselt võimas tunne," tõdes Triin Konso.

Tagasi üles