Käsmu, Võsu, Vergi ja Kunda hinnati üleujutuspiirkondadeks

Copy
Käsmu vaade.
Käsmu vaade. Foto: Sven Zacek

Kliimaministeerium uuendas üleujutuse riskide hinnangut. Analüüsi tulemuste põhjal lisandub 17 riskipiirkonda, mis on üleujutustele haavatavad ja võivad tulevikus suurvee tõttu kahju saada.   

Kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsleri Kaupo Lääneranna sõnul saavad riskipiirkondade veeettevõtted, kohalikud omavalitsused ja maakondlikud omavalitsusliidud taotleda keskkonnainvesteeringute keskusest Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest toetust üleujutuste kahjulike tagajärgede vähendamiseks.

"Riskipiirkondades tuleb ohu ennetamise ja võimalike kahjude leevendamisega süsteemselt tegeleda, sest juba väike üleujutus võib põhjustada rohkesti kahju," lausus Läänerand. Näiteks võib hetkeline üleujutus rivist välja lüüa piirkonna ühisveevärgi ja kanalisatsiooni. Linnatänavatele tungiv mere- või jõevesi võib aga ohtu seada inimesi, takistada liiklust ja kahjustada vara. Kui kõrge veetase kestab pikalt, võib see asekantsleri sõnul häirida ka päästeameti ja PPA muid operatiivülesandeid.

Keskkonnainvesteeringute keskusest taotletava toetuse abil on võimalik rajada kaitsetamme ning rekonstrueerida kraave, aga ka taastada kuivendatud alade veerežiimi, tervendada veekogusid ja taastada lammialasid.

Ida-Eesti vesikonna uued riskipiirkonnad on Käsmu küla, Võsu alevik, Vergi alevik, Kunda linn, Kirumpää küla ja Narva-Jõesuu linn. Lisaks uutele aladele püsivad jätkuvalt riskipiirkondade nimistus varasemast 16 riskipiirkonnast 15 ala.

Tagasi üles